31.10.2013.

PRETRAGA
Поделите ову страну:

44. МЕЂУНАРОДНИ САЈАМ ОПРЕМЕ И СРЕДСТАВА ЗА САВРЕМЕНУ НАСТАВУ- УЧИЛА

На 44. Међународном сајму опреме и средстава за савремену наставу – УЧИЛА, Републички геодетски завод је добио златну таблу за картографску публикацију "Велика географска открића"- зидна историјска карта. Карта има димензије 142x105 центиметара, у размери 1:30 000 000, а штампана је на тувек подлози.

Картографска публикација "Велика географска открића" намењена је наставно-образовном процесу у настави историје основних и средњих школа Републике Србије и Републике Српске.

Аутор карте је професор Даница Лепојевић, професор историје у Земунској гимназији, један од рецензента Љиљана Раковић, професор историје у Земунској гимназији, док је картографску обраду урадио Републички геодетски завод.

На карти су приказана велика географска открића од половине XV до половине XVIII века. Означене су новооткривене територије и колоније Шпаније, Португалије, Енглеске, Русије, Француске и Холандије, као и путовања њихових морепловаца и истраживача. Карта је илустрована сликама најзначајнијих морепловаца и истраживача (попут Кристофера Колумба, Васка де Гаме, Марка Пола, Америга Веспучија, Витуса Беринга итд), као и графичким приказом артикала који су довели до ових открића.

Поред награђене карте, објављене су још три нове карте истог аутора, издавача и рецензената:

1. Србија 1804-1835.

2. Србија 1876-1885.

3. Балкански ратови 1912-1913.

Фотографије са овог догађаја погледајте у албуму: "44. МЕЂУНАРОДНИ САЈАМ ОПРЕМЕ И СРЕДСТАВА ЗА САВРЕМЕНУ НАСТАВУ- УЧИЛА".

Упис

vazna obavestenja o radu skole za vreme vanrednog stanja

Erasmus+

NEDELJA FILOZOFIJE

Упис

Занимљива чињеница

Сликарка, преводилац Ремарка и Томаса Мана, писац историјата Земунске гимназије (1858-1941.) ученица и професор наше школе, Каћуша Малетин, имала је потпуно право да у тексту о Гимназији напише следеће редове: „Висок је био културни ниво наставника.Често је у наставничком збору и по пет-шест наставника са степеном доктора наука...Није необично да се три наставника после наставе заједно враћају кући, али је редак случај какав је био уЗемуну, да се три наставника веронауке (Сава Теодоровић, др Иво Краљевић и рабин др Хинко Урбах), улицом шетају и разговарају једног дана латински, другог дана грчки, а трећег дана хебрејски. Већ и сама чињеница да стари Земунци памте ове ‘мандаринске разговоре' говори о угледу који су уживали професори земунске гимназије код грађана”.

© Земунска гимназија - Сва права задржана. Израда сајта: КИО д.о.о.