18.07.2014.

PRETRAGA
Поделите ову страну:

ПОВЕЗИВАЊЕ НАУКЕ И УМЕТНОСТИ У ОКВИРУ TEMPUS ПРОЈЕКТА „VisMath“ НА УНИВЕРЗИТЕТУ МЕТРОПОЛИТАН

У оквиру TEMPUS пројекта на Универзитету Метрополитан у Београду биће реализована летња школа „VisMath“ у периоду од 13. јула до 26. јула. Пројекат има за циљ да прикаже занијмљиве и корисне стране науке и уметности, као и на који начин је могуће повезати ове две ствари.

У оквиру спортско рекреативног центра „25. мај“, на којем је лоциран Универзитет Метрополитан, 19. јула од 15h до 19h одржаће се манифестација „Family day“ који ће у склопу пројекта организовати отворене радионице за све узрасте. Дан пун занимљивих активности пружиће јединствени доживљај љубитељима науке и уметности.

15.00: Ласло Ворос, Мађарска, архитекта. Специјалиста у коришћењу у свету популарног Zoomtool –a, правиће 5м високу структуру базирану на ДНА структури.

16.00: Дирк Хуyлеброук, Белгија, математичар . Уз помоћ посетиоца направиће велику Сиерпински структуру уз помоћ балона као и фрактално дрво.

17.00: Ринус Роелофс, Холандија, скулптор. Специјалиста је у области уметности базираној на математици. Заједно посетиоцима, изградиће тзв. Леонардову куполу од 1200 дрвених делова димензија 7×7 метара.

18.00: Славик Јаблан, Србија, математичар. Експерт у теорији чворова који се већ годинама бави и визуелном математиком. Приказаће како се прави лавиринт типа слагалице од модула –плочица, по коме можете да се крећете.

Паралелно са овим дешавањима непрекидно ће се одвијати радионице везане за визуелну математику. У оквиру радионица присутни ће моћи да добију одговоре на питања како се прави оригами накит, како могу да се искористе Оп-тајлови за конструкцију различитих орнамената, како се праве полиедарске структуре, слагалице, на који начин је могуће направити визуелну илузију коцке користећи 2D слику (инспирисану мозаичким плочицама на тргу Николе Пашића у Београду), како се читатају и пишу скривене поруке уз помоћ огледала, на који начин се праве уметнички радови базирани на геометријским облицима, како се повезује аналитичка геометрија са геометријскијским сликама направљаним од конца, какве везе има плетење са математиком, како се праве магични квадрати и какве све то има везе са меланхолијом.

Присуство „Family day“ 19. јула је отворено за све заинтересоване посетиоце, позивамо Вас да посетите догађај који је отвореног карактера и доступан свима.


Више информације можете погледати овде.

Упис

vazna obavestenja o radu skole za vreme vanrednog stanja

Erasmus+

NEDELJA FILOZOFIJE

Упис

Занимљива чињеница

Сава Шумновић (1896-1942.) - Велики српски сликар Сава Шуманивић завршио је свих осам разреда и матурирао у Земунској гимназији. Још као четворогодишњак био је заинтересован за сликарство. Његов професор цртања (како се тада говорило) Исидор Јунг упућивао га је у „импресионистичко сликање и то на начин Сезанов и Ван Гогов“, како је касније и сам Шумановић записао. Савин професор није имао већег сликарског дара, али је знао, по речима Каћуше Малетин, „да сремачком дерану покаже прави пут“.

© Земунска гимназија - Сва права задржана. Израда сајта: КИО д.о.о.