27.12.2016.

PRETRAGA
Поделите ову страну:

Посјета ученика талентованих за физику Астрономској опсерваторији у Београду

Београдска опсерваторија (АОБ) је основана седмог априла 1887. По Опсерваторији, звездарници, и београдска општина на којој се налази добила је име. Београдска опсерваторија је једна од најстаријих научних установа у Србији. Њен први управиник је био Милан Недељковић. Током повлачења Аустрије из Београда крајем првог свијетског рата уништени су сви инструменти. Ратна одштета је искоришћена да се купи нова и боља опрема. Доста тих инструмената је остало до данас у употреби.

Aли највећи телескоп више није у употреби због развитка технологије и потребе реновирања објекта.

Како смо се приближавали Опсерваторији примјетили смо да је својим положајем у Звездарској шуми заштићена дрвећем од вијетра. Тренутна зграда опсерваторијеје упркос својој старости одржала свој стари изглед и лијепоту. Како смо прошли кроз велику металну капију, уским асфалтираним путем смо дошли до главних улазних врата били смо поздрављени мотом опсерваторије „Omnia in numero et mensura“ што у преводу значи „Све је у броју и мери“. Неколико минута касније је наш домаћин, професор Слободан Нинковић, и дао нам упутe о понашању. Одмах послије улазних враата у соби која одваја библиотеку и улаз, на двема мермерним плочама исписана су имена бивших управника опсерваторије и вријеме управљања.У библиотеци смо чули неке занимљиве и важне детаље о историји опсерваторије и односу према њој у различитим временима. Потом смо отишли до зграде у којој где се налази велики рефрактор. Чули смо нешто о његовој употреби у прошлости. Због техничких потешкоћа нисмо могли да видимо телескоп у раду. Поред великог оптичког телескопа постоји и пар мањих рефрактора.

Више информација научном раду, истраживањима и часописима за астрономију и сродне науке можете пронаћи на http://www.astronomija.org.rs/opservatorije/458-astronomska-opservatorija-u-beogradu/ а ако желите у виртуелну шетњу кроз простор и вријеме погледајте www.youtube.com/watch?v=3v0Oq3Sd_aU

Влаинић Милош I - 11

Упис

vazna obavestenja o radu skole za vreme vanrednog stanja

Erasmus+

NEDELJA FILOZOFIJE

Упис

Занимљива чињеница

Као и увек, лепо се осећам на месту где се успомене и стварност за мене укрштају. Са овом књигом осећам чак већу одговорност према ученицима и читању, али и изазов да управо ученицима понудим више. Већ сада се редујем новом сусрету!” (Давид Албахари, 10.11.1998.)

© Земунска гимназија - Сва права задржана. Израда сајта: КИО д.о.о.