18.04.2017.

PRETRAGA
Поделите ову страну:

Међународни „Дани матерњег језика и културе“ у Будимпешти

Троје матураната Земунске гимназије: Анђела Вундук, Марија Вучићевић (IV-1) и Милан Стојиљковић (IV-6) са својим професоркама мр Валентином Вукмировић Стефановић и др Вукосавом Живковић позвани су на међународну манифестацију „Дани матерњег језика и културе“ која је одржана у школи „Никола Тесла“ у Будимпешти.

Српска гимназија „Никола Тесла“ у Будимпешти

Ево како су проведене дане сагледали ученици:

Наше путовање кроз учење и креативност уприличено је у периоду од 3. до 5. априла 2017. године. Време проведено у путу возом је јако брзо прошло док смо једва чекали да стигнемо у престоницу Мађарске. Тамо нас је угостила српска школа у Будимпешти „Никола Тесла“.

Учесници манифестације са својим домаћинима испред гимназије

Наш први дан је започео у њиховој школи на часу српског језика и књижевности. У пријатној атмосфери увидели смо како наши вршњаци раде и стичу знање из поменуте области. Након тога смо уз друштво наших домаћина, наставили упознавање Будима и Пеште, разгледајући споменике и грађевине које је имају повезаности са српском историјом и културом. Затим смо прешли из Пеште у Будим преко једног велелепног моста који носи назив Елизабетин мост. Тамо смо посетили споменике реформатору српског језика Вука Стефановића Караџића и нашег композитора Корнелија Станковића који је недавно откривен. Надомак се налази и познато брдо Gellerd за које се везује многи митови и легенде чак и везано за српску прошлост. Поподневне часове смо искористили за шетњу Српском улицом у Пешти. Ту смо посетили и православну цркву која је посвећена Светом Ђорђу која се тренутно налази у фази обнове.Такође, имали смо прилику да поразговарамо са свештеником поменуте цркве који нам је испричао детаљно прошлост не само цркве него и Срба са ових простора. Обишли смо и Текелијанум, зграду која данас има намену мушког дома за ученике ове школе. Већ пуни утисака вратили смо се у школу где смо одгледали једну јако занимљиву представу коју су осмислили матуранти ове гимназије и говори о њиховом школовању и анегдотама које носе за собом. Обишли смо у друштву наших домаћина најважнија обележја града Будимпеште међу њима и велелепни Парламент и базилику Светог Стефана. За епилог овог дивног дана оставили смо мирну шетњу улицом Ваци и касније обалом Дунава где смо видели и прелепо острвце Маргит.

Споменик Корнелију Станковићу

На месту некадашње срушене српске православне цркве у Будиму

У свечаној сали Текелијанума

Следећи дан смо поново отпочели на часовима у школи само овог пута на математици и музичком. По завршетку наставе, у библиотеци школе учествовали смо у изузетно креативној радионици. Задатак нам је био да на квалитетан, и подједнако занимљив начин преставимо наше виђење часа српског језика и књижевности. Кроз доста смеха и забаве осмислили смо наш час, али смо и чули оригиналне идеје наших вршњака. Уследила је представа о словенској писмености који су осмислили ученици у сарадњи са својим професорима. Књижевно поподне провели смо у друштву прослављеног писца Светислава Басаре у постављању оригиналних питања везаних за његова дела, инспирацију и многе друге ствари.

Професорка Кристина Бекић, професорка српског језика и књижевности

и главни организатор манифестације са ученицима

Наредног дана заједно са нашим професоркама смо држали једно интересантно предавање у свечаној сали школе. Говорили смо о Јакову Игњатовићу, али и о Бранку Радичевићу, Исидори Селулић и Вуку Стефановићу Караџићу и периоду њихових живота који имају везе са Земуном. Уследио је и кратки драмски приказ о животу и стваралаштву наших познатих песника, који су удруженим снагама извели ђаци и професори ове школе. Последњи дан нашег дружења оставили смо за посету Tргу хероја, једног од главних симбола Будимпеште, надомак којег се налази зграда амбасаде наше државе која је смештена у једном велелепном здању у центру града.

Овако је завршен наш тродневни обилазак Будимпеште и дружење са ђацима и професорима школе ,,Никола Тесла“. Са овог путовања понели смо добар дух, занимљиве приче, нова сазнања, лепоте овог града и склопили нова пријатељства. Надамо се поновном сусрету!

Ево шта имају да додају професорке:

Свакодневне посете часовима српског језика и књижевности, али и осталих предмета, омогућиле су ученицима да стекну нова искуства у виђењу наставе која се одвија у нашој дијаспори, али и професорима да сагледају методичка достигнућа и упореде функционисање два образовна система. Присуствовали смо уобичајеним, угледним часовима, али и специфичним представама, излагањима, концертима.

Разгледање српских споменика у Будиму и Пешти, уз стручно вођење великог познаваоца ове области колеге Драгомира Дујмова, омогућило нам је да се на лицу места упознамо или подсетимо неких од значајних података у вези са овом занимљивом проблематиком. Лепо је било чути и видети како Срби у Мађарској чувају трагове свог боравка и развоја у овој земљи било да се ради о задужбинарском раду, културној и црквеној баштини или о уметничком и ђачком животу. Колегиница Кристина Бекић, професор српског језика и књижевности у школи „Никола Тесла“ у Будимпешти, која је иначе аутор и реализатор читавог овог малог међународног пројекта, провела нас је кроз драгоцену наставно-научно-културолошко-историјску концепцију вредну велике пажње и урађену на веома високом нивоу.

Професор српског језика и књижевности Драгомир Дујмов –

српски споменици у Будиму и Пешти

Споменик Вуку Стефановићу Караџићу

Текелијанум; Српска православна црква у Пешти

Заједничким снагама – професори и ученици су сачинили презентацију о знаменитим писцима из света школске лектире који су своје стваралачке дане и инспирацију везивали и за Земун. Био је то прави мали пројекат, будући да су га у Земунској гимназији остварили, поред путника за Будимпешту и ученици Драган Илић (IV-1), Јелена Пешић и Викторија Кончар (II-3).

Један од најдрагоценијих делова сусрета био је у изради и презентовању креативне наставе под називом „Како замишљам квалитетан и занимљив час српског језика и књижевности“. У овоме су учествовали изабрани ученици свих средњошколских разреда школе „Никола Тесла“ и троје ученика Земунске гимназије. Сазнали смо да ђаци желе што више интерактивности, живе речи, практичних решења у наставном процесу. Посебно смо поласкани зрелошћу наших ђака који су сачинили конкретан план креативне реализације часа обраде песме „Можда спава“ Владислава Петковића Диса, синтетишући том приликом: игру, занимљивости, знања, коришћење рачунарске технологије, али изнад свега трагалачки и радознали дух.

Радионица „Како замишљам квалитетан и занимљив час српског језика и књижевности“

Презентација наших ученика

Најлепше је када су гости презадовољни и једва поново чекају да виде домаћине! Најлепше је када су домаћини поносни на све што су урадили и упуте на крају поновни позив гостима! Нама се тако нешто незаборавно и лепо догодило.

Са директорком гимназије Јованком Ластић и професорком Кристином Бекић


Саставили:

Анђела Вундук, Марија Вучићевић (IV-1) и Милан Стојиљковић (IV-6)

и професорке мр Валентина Вукмировић Стефановић и др Вукосава Живковић

Упис

vazna obavestenja o radu skole za vreme vanrednog stanja

Erasmus+

NEDELJA FILOZOFIJE

Упис

Занимљива чињеница

Записано је да су, у век и по дугом животу, у школи стасавали и даље име школе проносили: позориште – Тања Бељакова, Бранка Петрић, Љиљана Крстић, Јелена Вологоцева, Рахела Ферари, Никола Андрић, Јован Суботић, Јосип Кулунџић ...

© Земунска гимназија - Сва права задржана. Израда сајта: КИО д.о.о.