19.01.2018.

PRETRAGA
Поделите ову страну:

Сусрет са савременом песникињом Тањом Крагујевић

Књижевно вече од 23.11.2017. када је наша песникиња, Тања Крагујевић са ученицима Земунске гимназије разговарала о својој поезији – збирка песама „Од светлости од прашине“ (2014) - још увек је свеже у нашем сећању:

Како то наука и поезија говоре истим језиком?

Шта нам је све измамило осмех, изазвало смех на крају школског и радног дана?

Погледајте краћи одломак овог догађаја који је трајао два и по сата, а један трен за све нас – учеснике и публику.

Наша песникиња и суграђанка почаствовала нас је богатим прилогом о овом догађају на свом сајту (www.tanjakragujevic.com). Сва издања њених књига доступна су читаоцима као и овакви догађаји. Подстакла нас је да сваке школске године угостимо једног савременог песника. ХВАЛА за подршку и поверење!

Хелена Дондур (4-8) је водитељ књижевне вечери, осмислила плакат и дивну презентацију са пропратним текстовима.
Одломке можете прочитати ОВДЕ
Презентацију можете погледати ОВДЕ

Ивона Гиздовић (4-8) је заслужна заједно са Хеленом за цео пројекат – упоран и истрајан рад на ишчитавању писмених задатака 2 одељења (3-7 и 3-8, шк. 20016/17. године), критички одабир прилога, као и текстова за разговор.

Разговор водили ученици друге године – бирали текстове из писмених задатака садашњих матураната, осмишљавали питања за разговор са песникињом:
Дуња Беслаћ и Теодора Симић (2-4),
Анастасија Радак 2-11 (песникиња),
Даша Савић 2-3.

Александар Пешић 2-11 извео своју композицију и песму на књижевној вечери; припремио снимак за јавно приказивање и Огњен Милосављевић, Музичка школа „Коста Манојловић“, 2. р. ср. школе – гитаре и вокали.

Алекса Бановчанин 4-4 је снимио највећи део књижевне вечери и тако овековечио овај догађај заједно са Нином Петровић 2-4.

Наставник: Милана Сувачаров, професор српског језика и књижевности

Више можете видети на:

Упис

vazna obavestenja o radu skole za vreme vanrednog stanja

Erasmus+

NEDELJA FILOZOFIJE

Упис

Занимљива чињеница

Рашко Димитријевић (1898-1988.) - Предавао је француски језик у нашој школи од 1924-1930. године. Поред објављених радова Рашко Димитријевић био је, првенствено, беседник. Његове предавања на Филозофском факултету су посећивали студенти разних факултета. Његова реч је опчињавала, те су га без даха једнако слушали будући професори писци, лекари, правници, инжењери.

© Земунска гимназија - Сва права задржана. Израда сајта: КИО д.о.о.