10.04.2018.

PRETRAGA
Поделите ову страну:

Сусрети гимназија Европе - Истраживањем до боље наставе 4

Од 12. марта до 16. марта 2018. у Темишвару, у организацији Српске гимназије „ Доситеј Обрадовић“ су одржани четврти Сусрети гимназија Европе.

Сусрет је организован уз подршку Савеза Срба у Румунији и Епархије темишварске Српске православне цркве, а генерални конзул Републике Србије Владан Тадић је на свечаном отварању учесницима на овом пројекту пожелео добродошлицу и успешан рад.

На овогодишњим Сусретима, поред Земунске гимназије, учествоале су следеће школе: гимназија „Никола тесла“ из Будимпеште, гимназија „Шкофја Лока“из Словеније, гимназија „Јован Дучић“ из Требиња и гимназија „Орце Николов“ из Скопља.

Тема овогодишњег сусрета је била Улога и значај школског парламента. С обзиром на све већу партиципацију ученика у школском животу, ово представничко тело ученика добија на значају. Свака школа, учесница пројекта, је спровела истраживање о школском парламенту, по инструменту који је направио С. Малимарков, проф. из гимназије „ Доситеј Обрадовић“.

Делагацију из Земунске гимназије су чинили: директор Милош Бјелановић, проф. социологије Јованка Станојевић Брзаковић, ученице Нера Давидовић 4-6 и Тамара Недељковић 4-3 и Алекса Маринковић, ученик 4-10.

Поред презентовања резултата истраживања о школском парламенту (које можете погледати ОВДЕ), у гимназији „ Доситеј Обрадовић“ је одржано и неколико радионица и радних састанака о што успешнијем функционисању и организовању овог ученичког тела.

На завршној радионици Сусрета сви учесници су се сагласили да је школски парламент, у ужем смислу, репрезентативно тело ученика, а у ширем смислу пут ка демократији и животу у грађанском друштву. Ово тело никако не треба да послужи као оквир за стварање олигархијских структура у редовима ученика и самопромоцији појединаца већ промицању интереса свих ученика и њихових права.

У галерији можете погледати фотографије с 4. Сусрета гимназија Европе.

Координатор пројекта, проф. социологије

Јованка Станојевић Брзаковић

Упис

vazna obavestenja o radu skole za vreme vanrednog stanja

Erasmus+

NEDELJA FILOZOFIJE

Упис

Занимљива чињеница

Сликарка, преводилац Ремарка и Томаса Мана, писац историјата Земунске гимназије (1858-1941.) ученица и професор наше школе, Каћуша Малетин, имала је потпуно право да у тексту о Гимназији напише следеће редове: „Висок је био културни ниво наставника.Често је у наставничком збору и по пет-шест наставника са степеном доктора наука...Није необично да се три наставника после наставе заједно враћају кући, али је редак случај какав је био уЗемуну, да се три наставника веронауке (Сава Теодоровић, др Иво Краљевић и рабин др Хинко Урбах), улицом шетају и разговарају једног дана латински, другог дана грчки, а трећег дана хебрејски. Већ и сама чињеница да стари Земунци памте ове ‘мандаринске разговоре' говори о угледу који су уживали професори земунске гимназије код грађана”.

© Земунска гимназија - Сва права задржана. Израда сајта: КИО д.о.о.