17.05.2018.

PRETRAGA
Поделите ову страну:

Професорка Вукосава Живковић одржала угледни час у Ваљевској гимназији

У оквиру десеминације пројекта Еразмус плус, професорка српског језика и књижевности Земуске гимназије Вукосава Живковић одржала је 15 маја 2018 године угледни час под називом „Књижевност српског реализма – синтеза“.

Час је одржан у одељењу II-5 Ваљевске гимназије, иначе одељењу филолога, уз свесрдну помоћ и залагање њихове професорке и разредног старешине – колегинице Милене Милисављевић. Поштујући основне закономерности интерактивне наставе, ученици су подељени у четири групе са задацима да самостално осмисле садржај плаката на четири задате теме: главни мотиви / одлике јунака / карактеристике

протореализма, фолклорног и поетског реализма / слика друштва, узимајући у обзир три извора, односно репрезентативна текста српског реализма: роман „Вечити младожења“ Јакова Игњатовића, као и приповетке „Глава шећера“ Милована Глишића и „Ветар“ Лазе Лазаревића. Осим читанке, изворних дела и пригодне критичарске литературе, ученици су користили интернет, а посебно је одгледан и самостално начињен ученички филм о животу и делу Милована Глишића. Свака група је појединачно усмено изложила своје закључке и запажања у вези са задатим темама, правећи при томе повезивање наставе српског језика и књижевности са градивом историје, географије, страних језика, верске наставе, грађанског васпитања, ликовне културе, музичког васпитања, рачунарства и информатике. На крају часа се одвијала расправа о дометима и специфичностима нашег реализма у односу на европски, уз бројна полемичарска потпитања која ова широка тема развија.

Детаљан садржај овог угледног часа биће објављен у еминентним методичким часописима у земљи и иностранству.

Др Вукосава Живковић

Упис

vazna obavestenja o radu skole za vreme vanrednog stanja

Erasmus+

NEDELJA FILOZOFIJE

Упис

Занимљива чињеница

Давид Албахари (1948.) - Ученик Гиманзије, а сада дописни члан Српске академије наука и уметности, Албахари, поред бројних превода објавио је више књига приповедака и романа (Породично време, Судија Димитријевић, Циник, Снежни човек, Пијавице). За роман Мамац добио је Нинову награду и Балканику. Дела су му превођена на многе светске језике.

© Земунска гимназија - Сва права задржана. Израда сајта: КИО д.о.о.