3.10.2018.

PRETRAGA
Поделите ову страну:

Студијско путовање ученика Земунске гимназије "Међу својима", Хрватска, септембар 2018. године

Прва омладинска посета српском становништву и местима српске културе у Р.Хрватској је успешно реализована.

Испред хале Пинки, ученици Земунске гимназије, у пратњи проф. музичке културе Анђе Лазовић, екипа РТС-а и ТВ Коперникус, а под покровитељством Општине Земун, кренуле су у Хрватску.

Ученици другог разреда гимназије: Катарина Обреновић, Анисија Фиревски, Вељко Кнежевић, Ива Панић, Наталија Симић, Богдан Величковић, Антонина Пражић, Магдалена Нешковић, Ана Лакић и матуранткиње Емилија Павловић и Теодора Радосављевић су на овај начин награђени за допринос музичкој секцији школе, хора, оркестра, као и резултата у успеху у школи.

Након обиласка Загреба, посетили смо Саборни храм Преображења Господњег и били гости Митрополита загребачко-љубљанског г. Порфирија. Ова црква је највећи православни храм у Загребу.

Уследила је посета конзулу Ненаду Маричићу. Ученици су сазнали нешто више о друштвеном и политичком животу Срба у Загребу.

Неки ученици су по први пут били у крају из ког потичу.

Следећа станица је био Манастир Крка, уз благослов Епископа далматинског г. Никодима. У лепоти и миру манастира уз топли дочек смо провели пријатно вече и ноћ поштујући правила и кодексе понашања у духовној атмосфери. То није спречило многе чланове да запевају и освеже сам мир који тамо влада.

Пут је завршен посетом Задру, где смо имали слободно време и провели га шетајући по морској риви, разгледајући знаменитости града.

Надамо се да је ово само прво од низа студијских путовања која ћемо остварити у будућности, јер су успостављени многи нови контакти и везе са нашим људима тамо, везано првенствено за образовање и очување српске традиције.

Проф, Анђа Лазовић

Упис

vazna obavestenja o radu skole za vreme vanrednog stanja

Erasmus+

NEDELJA FILOZOFIJE

Упис

Занимљива чињеница

Мирослав Поповић (1926-1985.) - Приповедач и романсијер, предавао је у нашој школи руски језик. На страницама Поповићевих књига живе: доктор Вајс којим се поносе сви паланчани, и Јевреји и не-Јевреји, добри прота Петровачки; Невенка и Албрехтови; пробијају се кроз живот мајстор Тајбл и Давид Блануша; одбојни рустикални кочијаш Јеврем и Барухови; огрезли у снази победника прелазе свој пут од наследника до злочинаца Вили Пфајфер и Едуард Цајферт.

© Земунска гимназија - Сва права задржана. Израда сајта: КИО д.о.о.