26.12.2018.

PRETRAGA
Поделите ову страну:

Огледни час - Јесењи празници

У петак, 7. децембра 2018. године, одржан је огледни час под називом ЈЕСЕЊИ ПРАЗНИЦИ. У организацији и одржавању часа су учествовали ученици одељење 4-4, 3-11 и 2-11, као и професор социологије Зорица Перовић, немачког језика Јелена Манојловић, верске наставе ђакон Дарко Радовановић и професори енглеског језика Марија Нешовић и Дејан Тмушић.

Циљ оваквог часа је био да се ученици упознају са различитим културама и различитим празницима и обичајима који их прате као и са социолошким аспектом празника.

Час је започео излагањем ученика одељења 3-11 које се односило на социолошки аспект празника, пореклом појма, врстама празницима, законским регулативама које регулишу ову област. Своје излагање су завршили презентовањем резултата кратког истраживања у којем су обрадили навике професора и ученика школе везаним за празновање.

Час је настављен излагањем ученица одељења 4-4 које су нам кроз интересантан наступ, маске и занимљиву Power Point презентацију, на енглеском језику приближиле Ноћ вештица, презник који се прославља у Северној Америци.

Наставили смо са немачким празницима. Кроз занимљив скеч, односно интервју са познатим личностима из немачког јавног живота, ученице 4-4 су упознале присутне са празницима који се у јесењем периоду прослављају у Немачкој. Наравно, интервју је вођен на немачком језику, док је једна од учесница присутнима преводила питања и одговоре учесника.

Надовезали су се ученици 2-11 који су нам на занимљив начин представили празник Дан захвалности који се прославља у Америци. Они су као једна америчка породица, уз занимљиву Power Point презентацију, присутне упознали са пореклом, обичајима и начином прослављања овог празника.

За крај, ученици одељења 2-8 су нам показали празник који се једино прославља у Србији, Крсну славу. Кроз занимљиву презентацију показали су нам обичаје везане за прослављање славе, сечење славског колача и освећење славског жита.

Часу су присуствовали педагог школе Биљана Грујовић, помоћник директора Теодора Толева Витомир и колеге професор биологије Биљана Јаковљевић, музичке културе Анђа Лазовић, математике Мирјана Благојевић и енглеског језика Љупка Јаћимовић.

У завршном делу часу, присутни су уз чај и колачиће дискутовали о празницима који су им представљени, размењивали искуства, коментарисали активности на часу али и разговарали о новим занимљивим идејама за даљу сарадњу.

Зорица Перовић,
Јелена Манојловић,
Дарко Радовановић,
Марија Нешовић,
Дејан Тмушић.

Упис

Erasmus+

Упис

Занимљива чињеница

Рашко Димитријевић (1898-1988.) - Предавао је француски језик у нашој школи од 1924-1930. године. Поред објављених радова Рашко Димитријевић био је, првенствено, беседник. Његове предавања на Филозофском факултету су посећивали студенти разних факултета. Његова реч је опчињавала, те су га без даха једнако слушали будући професори писци, лекари, правници, инжењери.

© Земунска гимназија - Сва права задржана. Израда сајта: КИО д.о.о.