6.2.2019.

PRETRAGA
Поделите ову страну:

Земунска гимназија – Најбоља међу најбољима

Друштво „Свети Сава“ је и ове године, сада већ традиционално, расписало међународни књижевни конкурс за ученике основних и средњих школа РепубликеСрбије, РепубликеСрпске и дијаспоре. Пристигло је неколико стотина радова. Међу пристиглим радовима, издвојио се текст са изванредним естетским карактеристикама, посебним надахнућем и изражајношћу. Такозвану Велику награду, највеће ученичко признање, добила је наша матуранткиња Уна Коларић, ученица IV3, за текст под називом „Српски манастири – симболи светосавља“.Са поносом истичемо да то није све на интернационалном плану. Прва награда припала је такођеовогодишњој матуранткињи, ученици IV1, Милици Грдинић. У препуној сали Народне библиотеке Србије, уручене су им вредне награде. Поред дивних ученика, наша гимназија може да се похвали и успешним професорима српског језика и књижевности, мр Валентином Вукмировић Стефановић и др Вукосавом Живковић. Једногласном одлуком Извршног и Управног одбора Друштва „Свети Сава“, додељена је професорки српског језика и књижевности у Земунској гимназији др Вукосави Живковић, плакета и велико признање „запосебан допринос у раду и активности Друштва, а на добробит српског народа“.

Фонд бивших ученика и професора Земунске гимназије, наградио је ђаке који су написали најуспешније текстове на тему светосавља. Додељене су три треће, две друге и једна прва награда.

Треће место, ове године, припало је: Милошу Томићу ученику I11, Анђели Павловић ученици II9 и Катарини Ненадовић ученици IV3.

Друго место припало је: Василију Раковићу ученику II11 и Милици Грдинић ученици IV1.

Освајач прве светосавске награде је Уна Коларић, ученица IV3, која је свој првонаграђени рад прочитала на прослави Дана Светог Саве у Свечаној сали Земунске гимназије.

Честитамо!

Милица Грдинић

Упис

vazna obavestenja o radu skole za vreme vanrednog stanja

Erasmus+

NEDELJA FILOZOFIJE

Упис

Занимљива чињеница

Сликарка, преводилац Ремарка и Томаса Мана, писац историјата Земунске гимназије (1858-1941.) ученица и професор наше школе, Каћуша Малетин, имала је потпуно право да у тексту о Гимназији напише следеће редове: „Висок је био културни ниво наставника.Често је у наставничком збору и по пет-шест наставника са степеном доктора наука...Није необично да се три наставника после наставе заједно враћају кући, али је редак случај какав је био уЗемуну, да се три наставника веронауке (Сава Теодоровић, др Иво Краљевић и рабин др Хинко Урбах), улицом шетају и разговарају једног дана латински, другог дана грчки, а трећег дана хебрејски. Већ и сама чињеница да стари Земунци памте ове ‘мандаринске разговоре' говори о угледу који су уживали професори земунске гимназије код грађана”.

© Земунска гимназија - Сва права задржана. Израда сајта: КИО д.о.о.