15.4.2019.

PRETRAGA
Поделите ову страну:

Нови изазови - CRISPR/Cas 9 метода

У уторак, 9. априла 2019. године, одржан је угледни час под називом НОВИ ИЗАЗОВИ: CRISPR/Cas 9 МЕТОДА. У организацији и одржавању часу су учествовали ученици одељења 4-11, 4-7 и 2-11, као и професор биологије Биљана Јаковљевић и професори енглеског језика Марија Нешовић и Дејан Тмушић. Циљ оваквог часа је био да се ученици упознају са најновијим достигнућима из области генетског инжињеринга, као и са вокабуларом енглеског језика који се користи у овој области, те продискутују о моралним аспектима конкретне методе.

У тематику нас је увела професор биологије Биљана Јаковљевић кратким излагањем о овом методу генетског инжињеринга. После уводног излагања, ученик одељења 4-11 Вељко Здјелар нас је, на савршеном енглеском језику, кроз Power Point презентацију до детаља упознао са CRISPR/Cas9 методом. Он се потрудио да презентација изгледа тако да чак и они који не знају о чему се ради без проблема могу да схвате и касније се укључе у дискусију. Будући да је ову тему изабрао за израду матурског рада, ова презентација и час су му послужили као добра смерница за наставак рада.

У завршном делу часа се развила дебата о добрим и лошим странама овог метода, као и о моралним дилемама које га прате – ко ће моћи да приушти ову методу? Да ли неко може себи да да за право да се игра Бога и уређује изглед својих наследника? Да ли треба почети истраживања на људским ембрионима или је прерано за то? Час је завршен кратком анимацијом у којој је на једноставан начин објашњено како ова метода функционише.

Поред предметних професора који су учестовали у организацији часа, часу је присуствовала и одељењски старешина одељења 4-11 Биљана Стојчић, професор физике.

Биљана Јаковљевић,
Марија Нешовић,
Дејан Тмушић

Презентацију можете погледати овде.

Упис

Erasmus+

Упис

Занимљива чињеница

Милан Бесарабић (1908.) - Вајар, песник, педагог и карикатуриста, Милан Бесарабић предавао је у нашој школи ликовну уметност од 1951. до 1957. године. Оснивач је школе карикатуре у Земунској гимназији. Поред педагошког рада објавио је три збирке песама, а истовремено ваја, слика и компонује. Носилац је бројних дмаћих и страних признања, посебно освојених у Италији, Канади и Бугарској.

© Земунска гимназија - Сва права задржана. Израда сајта: КИО д.о.о.