7.11.2019.

PRETRAGA
Поделите ову страну:

Конференција БИЗИТ 2019 – Дигитална економија 2020 „Деца будућности“

У петак, 7.11.2019. од 17:15 -18:25 група заинтересованих ученика Земунске гимназије из одељења са посебним способностима за информатику и физику је учествовала на Конференцији БИЗИТ 2019 – Дигитална економија 2020 - „Деца будућности“. Конференција је одржана у Клубу посланика, у Толстојевој 2, у Београду.

У првом делу конференције ученици су имали прилику да чују излагање Проф. Др Ранка Рајовића о утицају дигитализације на когнитивне способности деце.

Професор Рајовић је као доктор медицине, оснивач Менсе и аутора НТЦ система учења кроз занимљиве примере приближио практичну примену неуронауке у педагогији и животу.

У другом делу панела било је речи о образовању за дигитално доба. Поред власника успешних домаћих приватних компанија на панелу су учествовали:

• Проф. др Мило Томашевић, Декан Електротехничког факултета у Београду,
• Проф. др Весна Спасојевић Бркић, Декан Машинског факултета у Београду,
• Јасмина Николић, представник Филолошког факултета у Београду,
• Проф. др Ненад Филиповић, Ректор Универзитета у Крагујевцу и
• Проф. др Миодраг Поповић, представник Националног савета за високо образовање.

Ученици су могли да чују мишљење учесника панела на тему занимања у будућности и начина школовања за њих. Закључак је да се ученици данас школују за занимања која још увек не постоје, која ће тек настати и да је веома важно да науче да мисле, да се оспособе да примењују знања из више области и вежбају тимски рад. Савет средњошколцима је да при избору факултета и занимања треба да ослушкују потребе окружења и тржишта али и да прате своја инфересовања.

Jeлена Бошковић, проф. рачунарства и информатике


Земунска гимназија - списак учесника на конференцији
БИЗИТ 2019 – Дигитална економија 2020
„Деца будућности“

Упис

vazna obavestenja o radu skole za vreme vanrednog stanja

Erasmus+

NEDELJA FILOZOFIJE

Упис

Занимљива чињеница

Сликарка, преводилац Ремарка и Томаса Мана, писац историјата Земунске гимназије (1858-1941.) ученица и професор наше школе, Каћуша Малетин, имала је потпуно право да у тексту о Гимназији напише следеће редове: „Висок је био културни ниво наставника.Често је у наставничком збору и по пет-шест наставника са степеном доктора наука...Није необично да се три наставника после наставе заједно враћају кући, али је редак случај какав је био уЗемуну, да се три наставника веронауке (Сава Теодоровић, др Иво Краљевић и рабин др Хинко Урбах), улицом шетају и разговарају једног дана латински, другог дана грчки, а трећег дана хебрејски. Већ и сама чињеница да стари Земунци памте ове ‘мандаринске разговоре' говори о угледу који су уживали професори земунске гимназије код грађана”.

© Земунска гимназија - Сва права задржана. Израда сајта: КИО д.о.о.