5.12.2019.

PRETRAGA
Поделите ову страну:

800 година аутокефалне Српске цркве

Пројекат обележавања овог великог јубилеја радимо од почетка школске године. У пројекту учествује 22 ученика из сва четири разреда гимназије.

Мислимо да је ово што радимо изузетно значајно и да превазилази границе обичног школског рада, пошто, нажалост, ни на једној телевизији или медију, не постоји документарна емисија у којој бисте, у релативно кратком временском року, могли да сазнате укратко, у целости, све кроз шта је Српска црква са својим народом, прошла кроз осам векова постојања.

Академија поводом великог јубилеја "800 година аутокефалне Српске православне цркве" одржана је 16. децембра 2019. у Свечаној сали Земунске гимназије. Наши драги и уважени гости били су: представник Његове Светости Архиепископа пећког, Митрополита београдско-карловачког и Патријарха српског господина Иринеја протојереј-ставрофор Божо Бакајлић, архијерејски намесник земунско-новобеоградски, академик и редовни професор одељења за историју на Филозофском факултету у Београду др Љубодраг Димић, представник Управе за сарадњу са црквама и верским заједницама Гаврило Грбан, протојереј Александар Бајић, ђакон Дарко Радовановић, директор гимназије "Косовска Митровица" Слободан Михајловић са ученицима и професорима, директор Земунске гимназије Милош Бјелановић, председник Фонда бивших ученика и професора Земунске гимназије Славица Арсеновић, садашњи ђаци и професори школе, родитељи и пријатељи.

Захваљујемо се Хору Земунске гимназије и професорки музичке културе Анђи Лазовић који су извођењем Химне Светом Сави дали посебну емоцију нашем излагању.

Фотографије можете погледати овде

Камере ТВ Храм забележиле су читав догађај и снимке можете погледати на Јутјуб каналу ове телевизије. https://www.youtube.com/watch?v=HoNJSldUagw

Снимак аматерском камером господина Николе Цвијановића можете погледати на следећем линку https://www.youtube.com/watch?v=__bpZ0AULt0&feature=youtu.be

Аутор и реализатор пројекта

Љиљана Раковић

Детаље пројекта можете погледати ОВДЕ

Позивницу можете преузети ОВДЕ

Плакат можете погледати OВДЕ

На сајту www.slovoljubve.com можете чути више информација о овом пројекту.

Упис

vazna obavestenja o radu skole za vreme vanrednog stanja

Erasmus+

NEDELJA FILOZOFIJE

Упис

Занимљива чињеница

Сликарка, преводилац Ремарка и Томаса Мана, писац историјата Земунске гимназије (1858-1941.) ученица и професор наше школе, Каћуша Малетин, имала је потпуно право да у тексту о Гимназији напише следеће редове: „Висок је био културни ниво наставника.Често је у наставничком збору и по пет-шест наставника са степеном доктора наука...Није необично да се три наставника после наставе заједно враћају кући, али је редак случај какав је био уЗемуну, да се три наставника веронауке (Сава Теодоровић, др Иво Краљевић и рабин др Хинко Урбах), улицом шетају и разговарају једног дана латински, другог дана грчки, а трећег дана хебрејски. Већ и сама чињеница да стари Земунци памте ове ‘мандаринске разговоре' говори о угледу који су уживали професори земунске гимназије код грађана”.

© Земунска гимназија - Сва права задржана. Израда сајта: КИО д.о.о.