25.05.2022.

PRETRAGA
Поделите ову страну:

ПОСЕТА ПРОФЕСОРА МАТЕМАТИКЕ ЗЕМУНСКЕ ГИМНАЗИЈЕ СРПСКОЈ ГИМНАЗИЈИ ,,НИКОЛА ТЕСЛА“ У БУДИМПЕШТИ

СТУДИЈСКО ПУТОВАЊЕ И СТРУЧНА САРАДЊА НАСТАВНИКА МАТЕМАТИКЕ

посета професора математике Земунске гимназије Српској гимназији ,,Никола Тесла“ у Будимпешти

11 мај–15. мај 2022 године

Иницијална идеја била је успостављање сарадње на различитим нивоима (професори – професори, ученици), размена искустава, планирање и реализација пројеката, примена ИТ технологија у смислу заједничких наставних активности (одржавање веза са Србијом, повезивање Србије са Европом) и истраживање осталих могућности.

Током прве посете упознали смо се са радом Школе, организацијом школског простора, организацијом наставе и животом ученика у дому. Посетили смо часове професора математике (Јулије Младеновић и Гордане Станков): учествовали смо у непорседној реализацији наставе, анализирали тежину писмених задатака и литературе која се користи у настави, и упоредили предности различитих методичких приступа.

Професорка Мирјана Благојевић одржала је час у деветом разреду (еквивалент првом разреду средње школе код нас). Наставна јединица била је Линеарна функција са апсолутним вредностима, док је професорка Слађана Стојнић Ирт одржала је час у једанаестом разреду (еквивалент трећем разреду код нас). Наставна јединица била је Једначина кружнице.

Присуствовали смо часу др Гордане Станков, наставна јединица Графикон линеарне функције са апсолутним вредностима – слагање две или више функција. Тај час је следио након часа професорке Мирјане Благојевић, чиме је целина Линеарна функција завршена. Професорка Јулија Младеновић одржала је час у деветом разреду, наставна јединица Увод у теорију графова.

Током разговора, размене искустава и прављења планова, издвојили смо неколико важних тема/изазова:

- решавање текстуалних задатака са неколико повезаних захтева који се појављују на државној

матури у Мађарској;

- недостатак прилагођене литературе за реализацију одређених исхода;

- поређење исхода (по нивоима) за крај средњег/предуниверзитетског образовања у Србији и

Мађарској;

- креирање различитих методолошких приступа и задатака који воде ка постизању исхода;

- завршни и пријемни испити, факултације.

Захваљујемо издавачким кућама Математископ, Круг и Герундијум, које су донирале велики број уџбеника и збирки задатака за све разреде, а које се сада налазе у школској библиотеци у Будимпешти.

Почаствовани смо изузетним гостопримством руководства и особља Српске гимназије ,,Никола Тесла“, али и одушевљени сарадњом са ученицима на заједничким часовима.

Земунска гимназија:

Мирјана Благојевић, Зорица Маринковић, Слађана Стојнић Ирт, Бојана Тијанић

Гимназија ,,Никола Тесла“:

Јулија Младеновић

Упис

vazna obavestenja o radu skole za vreme vanrednog stanja

Erasmus+

NEDELJA FILOZOFIJE

Упис

Занимљива чињеница

У последњих неколико година обновљено је Соколско планинарско друштво и активно се пење на све планине Србије. Издвојио се у планинарењу Игор Скендер који се 2005. године, као најмлађи члан високогорске српске експедиције попео на Аконкагву, највиши врх Јужне Америке и на крову тог дела света развио заставицу Земунске гимназије. Нажалост Игор је несретним случајем на експедицији у Француској изгубио живот марта 2011.

© Земунска гимназија - Сва права задржана. Израда сајта: КИО д.о.о.