Угледни час

PRETRAGA
Поделите ову страну:

На клик од тебе

01.06.2018.

тема: "Ванвременски Шекспир (Шекспирово дело кроз науку, уметност и популаризам)"
разред: I11

У оквиру десеминације пројекта Еразмус плус, 1 јуна 2018 године одржан је угледни час под називом Ванвременски Шекспир (Шекспирово дело кроз науку, уметност и популаризам).

Час је одржан у одељењу I11 Земунске гимназије, одељењу ученика са посебним способностима за физику.

Циљ часа је био да се представе лик и дело једног од најпознатијих светских писаца Вилијема Шекспира. Ученици су користећи средства која су им била на располагању, кроз час који је био подељен у неколико сегмената, приказали значај Шекспировог стваралаштва и његов утицај на свет, како онај тога доба, тако и на овај данашњи.

Остварена је богата мултидисциплинарна спрега између не само градива енглеског језика и српског језика и књижевности, већ и корелација са физиком, рачунарством и информатиком, историјом и географијом на један посебан начин. Ученици су показали завидан степен самосталности у раду, истраживачким поступцима, креативној надоградњи и вештом повезивању и примени наученог градива у новој наставној ситуацији.

Час је био подељен у пет целина. Прва се односила на представљање Шекспировог детињства и школовања, друга на викторијанско позориште и Шекспиров утицај на његово стварање и развој.Трећа целина је била посвећена Шекспировој поезији са посебним акцентом на сонете, док је у четвртом делу акценат био на коришћењу мотива из Шекспировог дела у различитим типовима уметничких дела, позоришту, филму, опери, сликарству ...

Последњи део часа био је посвећен утицају Шекспира на енглески језик, књижевност, астрономију... Представљене су нам и најпознатије, ванвременске, мисли овог аутора.

Ученици Душан Вуксановић и Душан Алајбег су нам представили своју драму у 8 чинова са темом Ромео и Јулија, која представља њихово виђење љубави чланова две зараћене породице (у њиховој драми припадника два зараћена народа у Босни 2001 године).

За крај смо погледали краткометражни анимирани филм који нам је на шаљив начин показао како би живот изгледао за Ромеа и Јулију да су наставили заједнички живот. Вођени смерницама и упутствима својих ментора професора српског језика и књижевности др Вукосаве Живковић и мр Валентине Вукмировић Стефановић као и професора енглеског језика Дејана Тмушића, ученици одељења I11 су у потпуности одговорили захтевима изазова стављеног пред њих и приредили нам угођај који ћемо дуго памтити и препричавати.

Детаљан садржај овог угледног часа биће објављен у еминентним методичким часописима у земљи и иностранству.

The golden age is before us, not behind us.

– William Shakespeare

др Вукосава Живковић

Дејан Тмушић

11.05.2016.

тема: "Час у кући Лазе Лазаревића"
разред: I11
професор: Нада Караић, професорка српског језика и књижевности

Ученици II5 посетили су 6. маја кућу у којој је последње године живота провео писац и лекар Лаза К Лазаревић. Кућа је под заштитом Завода за споменике, а у њој се данас налази одељење Библиотеке града Београда "Чика Јова Змај".

Ђаци су могли чути о архитектонским карактеристикама овог здања, о томе како је ентеријер изгледао у време када је Лаза Лазаревић ту живео и радио као лекар. Сазнали су више о биографији и књижевном раду писца, а посебну пажњу посветили смо разговору о мотивима у његовој приповеци "Ветар".

Посета је била начин да обележимо 165 година од рођења и 125 година од смрти једног од најистакнутијих приповедача српске књижевности.

7.12.2015.

тема:"Надреализам у Библиотеци града Београда"
предмет: Српски језик и књижевност
разред: IV професор: Нада Караић, професорка српског језика и књижевности

У сарадњи са одељењем за децу и омладину Библиотеке града Београда и библиотекарком Биљаном Петровић ученици четврте године ( 4/6, 4/4 и 4/2) имали су 7, 8. и 11. децембра час посвећен надреализму.

На почетку смо се подсетили надреализма као уметничког покрета и упознали са литерарним и ликовним радовима београдских надреалиста, а затим смо откривали утицаје надреализма у српској поезији после Другог светског рата.

,

Ученици су учествовали у надреалистичком експерименту заједничког прављења колажа и колективном стварању аутоматског текста.

, ,,

Причу о надреализму заокружили смо трејлерима из савремених филмова на које је надреализам имао значајан утицај и разговором о томе колико је овај покрет инспиративан и присутан у популарној култури данас.

Нада Караић, професорка српског језика и књижевности

Упис

Erasmus+

Упис

Занимљива чињеница

„Од тренутка кад сам, вечерас, крочила у ову прелепу стару зграду... осетила сам да долазим у сусрет изузетној вечери... захваљујући младој и мање младој публици: пријатној, пажљивој, живој“ ( Светлана Велмар-Јанковић, 22.10.1996.)

© Земунска гимназија - Сва права задржана. Израда сајта: КИО д.о.о.