Светосавски балови

PRETRAGA
Поделите ову страну:

Два века земунских светосавских балова

Први светосавски бал у тадашњем аустријском Земуну одржан је пре 200 година. На тој светковини прикупљана су средства за помоћ Србима преко Саве и Дунава. Два века касније, у ресторану Ратног ваздухопловства и против ваздухопловне одбране, синоћ су вече у част истог светитеља организовале две школе из овог дела престонице – ОШ „Светозар Милетић” и Земунска гимназија.

На трећем светосавском балу ове две образовне установе, према обичајима, умеће у песми, игри и музицирању демонстрирали су ученици, док су их професори за столовима бодрили и храбрили. Прва програмска целина била је сачињена од традиционалних изворних мелодија, док је други део програма протекао у знаку музике за плес уз пригодну вечеру и пиће. Славље су својим донацијама омогућили пријатељи две школе, као и бивши ђаци.

ОШ „Светозар Милетић” на овај начин обележила 285 година постојања. Пре него што је назван по либералном политичару у Хабзбуршкој монархији из 19. века и оснивачу Српске народне слободоумне странке овај образовни центар никао је на простору данашњег земунског Великог трга. Основали су га монаси из Аустрије, па је у народу називан и Немачком школом. После селидбе, бројних промена назива и ратних и мирнодопских периода, Милетићево име коначно је добио 1952. године.

Земунска гимназија настала је 1858. као трећа српска школа тог типа у Хабзбуршком царству. Од 1872. имала је сва четири разреда, а после проблема у Првом светском рату који су потрајали све до 1925. ова образовна установа уређена је и отворена и за девојке. Данашњи облик добила је 1958. а тренутно је похађа чак 1.400 ученика.

Н. Б.

Упис

vazna obavestenja o radu skole za vreme vanrednog stanja

Erasmus+

NEDELJA FILOZOFIJE

Упис

Занимљива чињеница

Записано је да су, у век и по дугом животу, у школи стасавали и даље име школе проносили: карикатуристи - Предраг Кораксић, Драган Руменчић, Јован Прокопљевић, Зоран Јовановић, Душан Петричић, Предраг Кораксић Corax...

© Земунска гимназија - Сва права задржана. Израда сајта: КИО д.о.о.