Светосавски балови

PRETRAGA
Поделите ову страну:

Два века земунских светосавских балова

Први светосавски бал у тадашњем аустријском Земуну одржан је пре 200 година. На тој светковини прикупљана су средства за помоћ Србима преко Саве и Дунава. Два века касније, у ресторану Ратног ваздухопловства и против ваздухопловне одбране, синоћ су вече у част истог светитеља организовале две школе из овог дела престонице – ОШ „Светозар Милетић” и Земунска гимназија.

На трећем светосавском балу ове две образовне установе, према обичајима, умеће у песми, игри и музицирању демонстрирали су ученици, док су их професори за столовима бодрили и храбрили. Прва програмска целина била је сачињена од традиционалних изворних мелодија, док је други део програма протекао у знаку музике за плес уз пригодну вечеру и пиће. Славље су својим донацијама омогућили пријатељи две школе, као и бивши ђаци.

ОШ „Светозар Милетић” на овај начин обележила 285 година постојања. Пре него што је назван по либералном политичару у Хабзбуршкој монархији из 19. века и оснивачу Српске народне слободоумне странке овај образовни центар никао је на простору данашњег земунског Великог трга. Основали су га монаси из Аустрије, па је у народу називан и Немачком школом. После селидбе, бројних промена назива и ратних и мирнодопских периода, Милетићево име коначно је добио 1952. године.

Земунска гимназија настала је 1858. као трећа српска школа тог типа у Хабзбуршком царству. Од 1872. имала је сва четири разреда, а после проблема у Првом светском рату који су потрајали све до 1925. ова образовна установа уређена је и отворена и за девојке. Данашњи облик добила је 1958. а тренутно је похађа чак 1.400 ученика.

Н. Б.

Упис

vazna obavestenja o radu skole za vreme vanrednog stanja

NEDELJA FILOZOFIJE

Erasmus+

Упис

Занимљива чињеница

Рашко Димитријевић (1898-1988.) - Предавао је француски језик у нашој школи од 1924-1930. године. Поред објављених радова Рашко Димитријевић био је, првенствено, беседник. Његове предавања на Филозофском факултету су посећивали студенти разних факултета. Његова реч је опчињавала, те су га без даха једнако слушали будући професори писци, лекари, правници, инжењери.

© Земунска гимназија - Сва права задржана. Израда сајта: КИО д.о.о.