Светосавски бал

PRETRAGA
Поделите ову страну:

Трећи Светосавски бал у Команди ваздухопловства

Две најстарије школе у Земуну, које ове године славе два изузетна јубилеја: 285 година од стварања основне школе „Светозар Милетић“ и 155 година од стварања Земунске гимназије, су у своје планове сем наставе и учења ставили и очување традиције. Дуге и богате традиције, како сваке школе посебно, тако и традиције Земуна и српског просветитељства. Због те прелепе традиције и враћања основним вредностима које једно друштво треба да гаји и чува, пре три године, директори ових школа су у своје годишње планове уткали враћање једне од манифестација које су настале у Земуну још пре два века.

Пре 200 година је одржан први Светосавски бал у тадашњем Аустроугарском Земуну. Бал хуманитарног карактера који је за циљ имао прикупљање средстава за помоћ српској браћи с друге стране Дунава и Саве. Након дуго година и уласка у 20. век, светосавски балови се и даље одржавају као хуманитарни, али намена средстава је усмерена ка школама и дечијим болницама. Давне 1937. године одржан је последњи Светосавски бал у предратном Земуну. Да би се у данашњем кризном и тешком времену обезбедили што квалитетнији услови за живот и рад нових генерација деце, директори ове две школе су за Дан Светог Саве 2011. године, након 73 године паузе, поново одржали Светосавски бал.

Бал је одржан у свечаној сали Земунске гимназије. Већ следеће године ову идеју је подржала и Војска Србије, тачније Команда ваздухопловства и противваздухопловне одбране, па је овај бал одржан у Свечаној сали Дома ваздухопловства у Земуну. Ове године ће се одржати трећи бал, на истом месту.

Сам бал ће ове године бити реализован у ресторану Команде ваздухопловства и против-ваздухопловне одбране у Земуну, 01. фебруара 2013. године са почетком у 20 часова. Први део програма у трајању од 60 минута, обухвата уметнички део програма везан за традиционалне музичке и фолклорне тачке. Након тога, од21 до 24 часа је предвиђена музика за плес уз пригодну вечеру и пиће. Све ово је за госте бала бесплатно, али на позивницама је јасно истакнут карактер бала и жиро рачун на који се може уплатити донација.

Упис

vazna obavestenja o radu skole za vreme vanrednog stanja

Erasmus+

NEDELJA FILOZOFIJE

Упис

Занимљива чињеница

Горан Паскаљевић (1947.) - Познати филмски редитељ завршио је чувену филмску академију ФАМУ у Прагу. Паскаљевић је снимио тридесетак документарних, краткометражних и четрнаест целовечерњих филмова, од којих су скоро сви и учествовали и добијали признања и награде на највећим светским фестивалима (Кан, Берлин, Венеција, Торонто). За филм Буре барута добио је награду Европске филмске академије као најбољи европски филм 1999. Филмски часопис Вариетy га је уврстио 2001. године у пет најзначајнијих светских редитеља.

© Земунска гимназија - Сва права задржана. Израда сајта: КИО д.о.о.