Светосавски бал

PRETRAGA
Поделите ову страну:

Трећи Светосавски бал у Команди ваздухопловства

Две најстарије школе у Земуну, које ове године славе два изузетна јубилеја: 285 година од стварања основне школе „Светозар Милетић“ и 155 година од стварања Земунске гимназије, су у своје планове сем наставе и учења ставили и очување традиције. Дуге и богате традиције, како сваке школе посебно, тако и традиције Земуна и српског просветитељства. Због те прелепе традиције и враћања основним вредностима које једно друштво треба да гаји и чува, пре три године, директори ових школа су у своје годишње планове уткали враћање једне од манифестација које су настале у Земуну још пре два века.

Пре 200 година је одржан први Светосавски бал у тадашњем Аустроугарском Земуну. Бал хуманитарног карактера који је за циљ имао прикупљање средстава за помоћ српској браћи с друге стране Дунава и Саве. Након дуго година и уласка у 20. век, светосавски балови се и даље одржавају као хуманитарни, али намена средстава је усмерена ка школама и дечијим болницама. Давне 1937. године одржан је последњи Светосавски бал у предратном Земуну. Да би се у данашњем кризном и тешком времену обезбедили што квалитетнији услови за живот и рад нових генерација деце, директори ове две школе су за Дан Светог Саве 2011. године, након 73 године паузе, поново одржали Светосавски бал.

Бал је одржан у свечаној сали Земунске гимназије. Већ следеће године ову идеју је подржала и Војска Србије, тачније Команда ваздухопловства и противваздухопловне одбране, па је овај бал одржан у Свечаној сали Дома ваздухопловства у Земуну. Ове године ће се одржати трећи бал, на истом месту.

Сам бал ће ове године бити реализован у ресторану Команде ваздухопловства и против-ваздухопловне одбране у Земуну, 01. фебруара 2013. године са почетком у 20 часова. Први део програма у трајању од 60 минута, обухвата уметнички део програма везан за традиционалне музичке и фолклорне тачке. Након тога, од21 до 24 часа је предвиђена музика за плес уз пригодну вечеру и пиће. Све ово је за госте бала бесплатно, али на позивницама је јасно истакнут карактер бала и жиро рачун на који се може уплатити донација.

© Земунска гимназија - Сва права задржана. Израда сајта: КИО д.о.о.