150 година постојања

PRETRAGA
Поделите ову страну:

Земунска гимназија обележава 150 година постојања

ЗЕМУН - Земунска гимназија, једна од најстаријих образовних установа у Србији, данас ће свечаном академијом у театру "Мадленијанум" обележити 150 година рада.

Обележавање значајног јубилеја започето је 9. октобра изложбом "Издавачка делатност школе", а концертом хора "Вива Вокс" у свечаној сали гимназије, 23. октобра биће завршен месец посвећен годишњици.

Гимназија је основана 23. септембра 1858.године, али се Дан школе облежава 15. октобра, на дан када је уписана прва генерација гимназијалаца Прве године рада, школа је имала 21 ученика и један разред, да би већ 1872. имала четири разреда, а како је Земун припадао Аустро-Угарском царству, званични језик гимназије био немачки.

У згради Земунске гимназије првобитно је била смештена Нижа реална школа, која је 1881. године прерасла у Велику реалку, а 1895. године и у реалну гимназију.

Радови

Само здање саграђено је 1879. у ренесансном стилу, а радови на проширењу, које је било неопходно услед повећаног броја ученика, трајали су од 1912. до 1916.године.

Нови део првобитно је требало да буде изграђен у ренесансном стилу, али је то урађено у пост-сецесионистичком, од тада, зграду сачињавају две грађевине које формирају атријум.

Проблеми у организовању наставе почели су са Првим светским ратом и потрајали до 1925. године, када је гимназија своја врата отворила и за девојке.

Гимназија каква је данас ради од 1958. године, а у њој наставу похађа око 1.250 ученика. Међу познатијим матурантима налазе се и Сава Шумановић, Нада Динић, Давид Албахари, Предраг Кораксић Коракс и многи други.

Културни значај гимназије огледа се и у чињеници да су међу професорима те установе Коста Карамата, познати хелениста Милош Ђурић, као и вајар и сликар Милан Бесарабић.

Библиотека

У Ђачкој читаоници, основаној 1911. године одржаване су песничке и књижевне вечери, а у школску библиотеку, која броји око 27.000 наслова, обогатило је 8.000 књига које су гимназији поклонили бивши ученици и професори.

Најбројнији легат је Спомен библиотека Јоване Алексић, а Фонд генерације ученика и професора помаже гимназију и награђује најупсешније ученике.

Зграда у којој се школују данашњи гимназијалци проглашена је спомеником културе.

Упис

vazna obavestenja o radu skole za vreme vanrednog stanja

Erasmus+

NEDELJA FILOZOFIJE

Упис

Занимљива чињеница

Професор Коста Карамата (1862-1920.) службовао је у Земунској гимназији и родоначелник је земунских математичара које је одгајила наша школа.

© Земунска гимназија - Сва права задржана. Израда сајта: КИО д.о.о.