Драмска секција

PRETRAGA
Поделите ову страну:

Позориште у школи

Руководиоци Драмске секције: Сања Каљевић и Сања Штрбац

Прочитајте план рада ДРАМСКЕ секције Земунске гимназије у школској 2016/2017. години!

У конкуренцији петнаест гимназија Србије, после строге и тешке селекције, наша представа Н А С (Пази како читаш!) освојила је највише награда. Поносни смо због таквог успеха. Представу можете погледати у нашој школи у понедељак, 14.априла 2014.године у 19.30 часова. Добро дошли!

Слике са овог догађаја можете погледати у албуму.

Дугачак је историјат Драмске секције Земунске гимназије. Спомињу се представе још из осамдесетих година прошлог века и професор Божа Павловић који је несебично улагао своју енергију и умеће радећи са ученицима. Некако је Земунска гимназија одувек неговала ваннаставне активности и у томе била и запажена и успешна. Рад ове секције је специфичан, а такви су и резултати тог рада. Немогуће је припремити позоришну представу радећи уобичајено, у међусмени, једном недељно. На представи се ради и по два месеца по три, некада и четири сата дневно. Многе суботе, а и понека недеља, биле су радне за драмце. Можда због тога, а можда због захтевности и специфичности задатака, међу професорима и ђацима мало је било и јесте занесењака и ентузијаста. Популарност, напротив, не изостаје. То потврђује препуна Свечана сала при сваком извођењу.

Како је ова секција радила пре 1993.године знамо само из прича. Нису сачувана документа која би сведочила о начину рада, избору представа и исходима истих. То би требало да буде путоказ и нама и будућим покољењима ка неопходној уредној евиденцији свега што се на секцији уради.

Драмска секција у оваквом облику и са оваквом идејом каква је данас постоји од 1993.године доласком у школу Сање Каљевић, професора српског језика и књижевности. Прва аудиција и прва позоришна представа Сарин сан. Велики пројекат улепшан је дивном сарадњом и помоћи телевизијског студија у Кошутњаку, који је изнајмио костиме и угостио ученике Земунске гимназије , чак дозволио да ученици сами бирају костиме. Драма Сарин сан била је ауторско дело поменутог професора које су на свакој проби дорађивали и чланови Драмске секције.

Драма Матуранти трче почасни круг, ауторско дело Валентине Делић, професора српског језика и књижевности, доживела је велики успех, како у школи, тако и на републичком такмичењу Драмских секција Србије, на коме побеђују у веома оштрој конкуренцији. Годину дана после великог успеха професорка Делић бива награђена отказом.

Уследиле су године сарадње са хором и оркестром Земунске гимназије и заједнички пројекти. Најзапаженија представа доживела је, поред премијере у школи , извођење на сцени Политехничке школе на Новом Београду, а неколико месеци касније и гостовање у Смедеревској гимназији. Представа је такође била ауторско дело.

Још један такав пројекат била је и Светосавска позоришна игра којом смо се представили и на Фестивалу стваралаштва земунских средњих школа и добили другу награду, јер смо, како су нам саопштили чланови жирија, најбољи у Земуну, али треба мало да побеђују стручне средње школе да би добиле подстрек од локалне заједнице. Тако рекоше и одоше да славе са стручном средњом школом.

На следећем Фестивалу стваралаштва средњих школа Земуна, Биљана Јурјевић, професор српског језика и књижевности припрема представу Љубав или грешка и осваја прво место.

Годину дана потом са новом концепцијом Светосавске академије доживљавамо велику част примивши позив Српске православне цркве да у просторијама Српске патријаршије прикажемо наш драмски колаж. Наравно, прихватили смо и тај моменат специфично чувамо у срцу.

Драмска секција увесељавала је све до пре пет година малишане за Нову годину. Многи ликови из тих представа запамћени су, чак и тадашњи глумци носе још увек надимке из тих времена: Зека, Вук, Добра вила, Баба Мраз, Чудовиште, Лија, Нова година...Како ова секција није ништа површно урадила, тако више није могла да носи терет припреме Новогодишњих представа, јер је у јеку одговарања и учења, уз вишечасовне пробе, наишла на велики проблем слабијих оцена на полугодишту и велико неразумевање професора при враћању на наставу после пробе.

Уследила је озбиљна припрема у оквиру пројекта о превенцији против болести зависности. Наша ауторска представа „Излаз је на другој страни“ доживела је велики број извођења. Чак се и следеће школске године, са другачијом поставком, придружила Позоришним сусретима гимназија Србије у Крагујевцу и трасирала пут нечему што смо склони да називамо традицијом Драмске секције Земунске гимназије.

А онда је дошла та јубиларна година и прослава 150 година постојања наше школе. Стицајем околности Драмска секција добија тај одговорни и тежак задатак да осмисли и изведе уметнички програм у част јубилеја пред веома важним званицама. Тај, како га ми зовемо, подухват Мадленијанум у нашем сећању је нешто најтеже, најодговорније, али и најдраже. Драмска секција повезала је и осмислила причу о трајању и са 120 извођача приказала како је наша школа трајала, али се и мењала.

Сарадња са певачима резултирала је представом Бриљантин, познатим мјузиклом. Уз пуно добре музике, са сјајним солистима и играчима, драмска секција креће и у Крагујевац и побеђује на Позоришним сусретима гимназија Србије. Прва награда за представу у целини, за кореографију и за главне, мушку и женску, улоге. Дуго се и по Крагујевцу и по Земуну могла чути понека мелодија из Бриљантина. Тада смо се одважили да се представимо и широј публици и одиграли смо у позоришту „Дадов“ пред пуном салом.

Доласком младог професора Сање Штрбац у школу Драмска секција добија свежину и младалачку, а опет, урбану нијансу. Шекспиров „Сан летње ноћи“ са специфичном сценографијом и историјском поставком у којој су глумили само ученици првог разреда гимназије одјекнуо је нашом Свечаном салом, али и Крагијевцом.

Уследио је најозбиљнији рад на веома тешкој причи и резултирао премијером представе „Кући“ са веома захтевном глумом. Колико је тема деце бескућника са маргине живота и друштва била тешка и колико се уложило у игру те године сведоче приче и Земунаца и Крагујевчана, али и снимак наше представе који је као и осталих представа постао историјски документ.

Ауторски текст и оригинална режија за представу „Ја волим Србију, ово је Србија, Србија...“ настала из Светосавске поставке, освојила је и нашу, али и крагујевачку публику. Поносни смо на одлуку жирија да уведе нову награду и овенча нас првом наградом те врсте за колективну игру! Представа је добила трећу награду .

Да драмска секција и њени чланови могу да се суоче и надвладају и најтеже настале услове показала је овогодишња представа, такође ауторски текст, „За сада без наслова“. Драмци су морали сами да поставе и увежбају комад и веома успешно одиграли две представе у школи и управо се вратили са Позоришних сусрета. Оригиналност у тексту, режији и запажене улоге целог тима одјекнуле су после премијере.

О свим споменутим пројектима сведоче снимци који су доступни јавности. Доступне су и наше успомене, дружења, веза бивших и садашњих чланова Драмске секције. Сведоче, нажалост, и велики проблеми са којима се сваке године суочавамо због специфичног начина рада и великог залагања. Често нас растуже и разљуте некоректни поступци и одсуство подршке већине колектива. Али, умемо да ценимо подршку и да добрим узвратимо.

Највећи проблем наше секције јесу услови у којима радимо, импровизација технике, сценографије и самофинансирање костима и реквизита. Наша сцена више личи на пародију позоришних сцена него на сцену аматерског позоришта, које и јесмо. Пуно је пријатеља видело у каквим условима радимо, али још увек чекамо решење ове ситуације.

Уз све проблеме ми и даље волимо ове наше даске и спремамо се за нове подухвате и аплаузе. Успомене које подари учествовање у Драмској секцији Земунске гимназије и пријатељства изнедрена у нашем тиму највеће је богатство које носе у свој живот глумци Драмске секције Земунске гимназије.

Упис

vazna obavestenja o radu skole za vreme vanrednog stanja

Erasmus+

NEDELJA FILOZOFIJE

Упис

Занимљива чињеница

Горан Паскаљевић (1947.) - Познати филмски редитељ завршио је чувену филмску академију ФАМУ у Прагу. Паскаљевић је снимио тридесетак документарних, краткометражних и четрнаест целовечерњих филмова, од којих су скоро сви и учествовали и добијали признања и награде на највећим светским фестивалима (Кан, Берлин, Венеција, Торонто). За филм Буре барута добио је награду Европске филмске академије као најбољи европски филм 1999. Филмски часопис Вариетy га је уврстио 2001. године у пет најзначајнијих светских редитеља.

© Земунска гимназија - Сва права задржана. Израда сајта: КИО д.о.о.