Драмска секција

PRETRAGA
Поделите ову страну:

Позориште у школи

Руководиоци Драмске секције: Сања Каљевић и Сања Штрбац

Прочитајте план рада ДРАМСКЕ секције Земунске гимназије у школској 2016/2017. години!

У конкуренцији петнаест гимназија Србије, после строге и тешке селекције, наша представа Н А С (Пази како читаш!) освојила је највише награда. Поносни смо због таквог успеха. Представу можете погледати у нашој школи у понедељак, 14.априла 2014.године у 19.30 часова. Добро дошли!

Слике са овог догађаја можете погледати у албуму.

Дугачак је историјат Драмске секције Земунске гимназије. Спомињу се представе још из осамдесетих година прошлог века и професор Божа Павловић који је несебично улагао своју енергију и умеће радећи са ученицима. Некако је Земунска гимназија одувек неговала ваннаставне активности и у томе била и запажена и успешна. Рад ове секције је специфичан, а такви су и резултати тог рада. Немогуће је припремити позоришну представу радећи уобичајено, у међусмени, једном недељно. На представи се ради и по два месеца по три, некада и четири сата дневно. Многе суботе, а и понека недеља, биле су радне за драмце. Можда због тога, а можда због захтевности и специфичности задатака, међу професорима и ђацима мало је било и јесте занесењака и ентузијаста. Популарност, напротив, не изостаје. То потврђује препуна Свечана сала при сваком извођењу.

Како је ова секција радила пре 1993.године знамо само из прича. Нису сачувана документа која би сведочила о начину рада, избору представа и исходима истих. То би требало да буде путоказ и нама и будућим покољењима ка неопходној уредној евиденцији свега што се на секцији уради.

Драмска секција у оваквом облику и са оваквом идејом каква је данас постоји од 1993.године доласком у школу Сање Каљевић, професора српског језика и књижевности. Прва аудиција и прва позоришна представа Сарин сан. Велики пројекат улепшан је дивном сарадњом и помоћи телевизијског студија у Кошутњаку, који је изнајмио костиме и угостио ученике Земунске гимназије , чак дозволио да ученици сами бирају костиме. Драма Сарин сан била је ауторско дело поменутог професора које су на свакој проби дорађивали и чланови Драмске секције.

Драма Матуранти трче почасни круг, ауторско дело Валентине Делић, професора српског језика и књижевности, доживела је велики успех, како у школи, тако и на републичком такмичењу Драмских секција Србије, на коме побеђују у веома оштрој конкуренцији. Годину дана после великог успеха професорка Делић бива награђена отказом.

Уследиле су године сарадње са хором и оркестром Земунске гимназије и заједнички пројекти. Најзапаженија представа доживела је, поред премијере у школи , извођење на сцени Политехничке школе на Новом Београду, а неколико месеци касније и гостовање у Смедеревској гимназији. Представа је такође била ауторско дело.

Још један такав пројекат била је и Светосавска позоришна игра којом смо се представили и на Фестивалу стваралаштва земунских средњих школа и добили другу награду, јер смо, како су нам саопштили чланови жирија, најбољи у Земуну, али треба мало да побеђују стручне средње школе да би добиле подстрек од локалне заједнице. Тако рекоше и одоше да славе са стручном средњом школом.

На следећем Фестивалу стваралаштва средњих школа Земуна, Биљана Јурјевић, професор српског језика и књижевности припрема представу Љубав или грешка и осваја прво место.

Годину дана потом са новом концепцијом Светосавске академије доживљавамо велику част примивши позив Српске православне цркве да у просторијама Српске патријаршије прикажемо наш драмски колаж. Наравно, прихватили смо и тај моменат специфично чувамо у срцу.

Драмска секција увесељавала је све до пре пет година малишане за Нову годину. Многи ликови из тих представа запамћени су, чак и тадашњи глумци носе још увек надимке из тих времена: Зека, Вук, Добра вила, Баба Мраз, Чудовиште, Лија, Нова година...Како ова секција није ништа површно урадила, тако више није могла да носи терет припреме Новогодишњих представа, јер је у јеку одговарања и учења, уз вишечасовне пробе, наишла на велики проблем слабијих оцена на полугодишту и велико неразумевање професора при враћању на наставу после пробе.

Уследила је озбиљна припрема у оквиру пројекта о превенцији против болести зависности. Наша ауторска представа „Излаз је на другој страни“ доживела је велики број извођења. Чак се и следеће школске године, са другачијом поставком, придружила Позоришним сусретима гимназија Србије у Крагујевцу и трасирала пут нечему што смо склони да називамо традицијом Драмске секције Земунске гимназије.

А онда је дошла та јубиларна година и прослава 150 година постојања наше школе. Стицајем околности Драмска секција добија тај одговорни и тежак задатак да осмисли и изведе уметнички програм у част јубилеја пред веома важним званицама. Тај, како га ми зовемо, подухват Мадленијанум у нашем сећању је нешто најтеже, најодговорније, али и најдраже. Драмска секција повезала је и осмислила причу о трајању и са 120 извођача приказала како је наша школа трајала, али се и мењала.

Сарадња са певачима резултирала је представом Бриљантин, познатим мјузиклом. Уз пуно добре музике, са сјајним солистима и играчима, драмска секција креће и у Крагујевац и побеђује на Позоришним сусретима гимназија Србије. Прва награда за представу у целини, за кореографију и за главне, мушку и женску, улоге. Дуго се и по Крагујевцу и по Земуну могла чути понека мелодија из Бриљантина. Тада смо се одважили да се представимо и широј публици и одиграли смо у позоришту „Дадов“ пред пуном салом.

Доласком младог професора Сање Штрбац у школу Драмска секција добија свежину и младалачку, а опет, урбану нијансу. Шекспиров „Сан летње ноћи“ са специфичном сценографијом и историјском поставком у којој су глумили само ученици првог разреда гимназије одјекнуо је нашом Свечаном салом, али и Крагијевцом.

Уследио је најозбиљнији рад на веома тешкој причи и резултирао премијером представе „Кући“ са веома захтевном глумом. Колико је тема деце бескућника са маргине живота и друштва била тешка и колико се уложило у игру те године сведоче приче и Земунаца и Крагујевчана, али и снимак наше представе који је као и осталих представа постао историјски документ.

Ауторски текст и оригинална режија за представу „Ја волим Србију, ово је Србија, Србија...“ настала из Светосавске поставке, освојила је и нашу, али и крагујевачку публику. Поносни смо на одлуку жирија да уведе нову награду и овенча нас првом наградом те врсте за колективну игру! Представа је добила трећу награду .

Да драмска секција и њени чланови могу да се суоче и надвладају и најтеже настале услове показала је овогодишња представа, такође ауторски текст, „За сада без наслова“. Драмци су морали сами да поставе и увежбају комад и веома успешно одиграли две представе у школи и управо се вратили са Позоришних сусрета. Оригиналност у тексту, режији и запажене улоге целог тима одјекнуле су после премијере.

О свим споменутим пројектима сведоче снимци који су доступни јавности. Доступне су и наше успомене, дружења, веза бивших и садашњих чланова Драмске секције. Сведоче, нажалост, и велики проблеми са којима се сваке године суочавамо због специфичног начина рада и великог залагања. Често нас растуже и разљуте некоректни поступци и одсуство подршке већине колектива. Али, умемо да ценимо подршку и да добрим узвратимо.

Највећи проблем наше секције јесу услови у којима радимо, импровизација технике, сценографије и самофинансирање костима и реквизита. Наша сцена више личи на пародију позоришних сцена него на сцену аматерског позоришта, које и јесмо. Пуно је пријатеља видело у каквим условима радимо, али још увек чекамо решење ове ситуације.

Уз све проблеме ми и даље волимо ове наше даске и спремамо се за нове подухвате и аплаузе. Успомене које подари учествовање у Драмској секцији Земунске гимназије и пријатељства изнедрена у нашем тиму највеће је богатство које носе у свој живот глумци Драмске секције Земунске гимназије.

Упис

vazna obavestenja o radu skole za vreme vanrednog stanja

Erasmus+

NEDELJA FILOZOFIJE

Упис

Занимљива чињеница

Станимир Фемпл (1903-1968.) - Станимир Фемпл био је ученик Земунске гимназије,а касније и професор (1933-1948), када је отишао на Електротехнички факултет. О Станимиру Фемплу, као наставнику и матеметичару његов ученик, Златко Мамузић, познати математичар рекао је: „Најснажнији утицај на математички развитак читаве генерације извршила је настава професора Фемпла. Његова настава математике била је прожета поезијом.“

© Земунска гимназија - Сва права задржана. Израда сајта: КИО д.о.о.