Лингвистичка секција

PRETRAGA
Поделите ову страну:

Проговори и знаћу ко си!

Увод

Проговори и знаћу ко си! Језик као средство комуникације са посебним обележјима групе говорника предмет је нашег интересовања. Оно се одвија на три плана, три још увек неостварена пројекта јер за њихово остварење треба времена и упорности. Ако си од оних који не посустају и битнији Ти је пут до циља од самог циља , настави да читаш наш програм. Он се састоји из два дела. Први је истраживачки и верујемо да је забаван, а други такмичарски.

Прочитајте план рада ЛИНГВИСТИЧКЕ секције Земунске гимназије у школској 2016/2017. години!

Први део

Први пројекат се зове ,,Језик наш насушни'' у коме сагледавамо своје и туђе грешке у говору и писању. Забавно је и поучно. Уосталом, на грешкама се учи и за нас су то лепеили одличне грешке. Остварујемо га у облику паноа у сарадњи с професорима српског језика и књижевности и самим ђацима који су , надамо се, пажљиви слушаоци и читачи. Бирамо најбоље примере, заједно се договарамо и стварамо паное. Придружи нам се! Други пројекат се зове ,,Ми и ви'' где пажљиво слушајући и читајући текстове (дневна штампа, наслови, рекламни текстови...) сагледавамо све трагичне домете нашег међусобног неразумевања, а сви користимо исти језик. Овакав пано плод је дуготрајнијег рада јер сагледава разлике доведене до сукоба две одабране групе говорника које ћемо пажљивије пратити. Пример: твоји вршњаци који слушају другачију врсту музике, одрасли и деца, језик политичара и језик новинара ..., рекламних кампања и потрошача...Обогати наша запажања својим размишљањем и учешћем у овом малом истраживању. Трећи пројекат је најдуготрајнији, али је резултат рада зато посебан. Пишемо ,,Речник жаргона ученика Земунске гимназије'' . Овај речник прати неколико генерација и могуће је да ћеш га имати у рукама тек када завршиш студије. Како се то ради? На листићу А-6 формата (1/4 А-4 формата) запиши реч на следећи начин:

СМОР = досада, досадан човек
- Топим се од смора читајући овај текст. Пошто сам одрасла и верујем у овај програм неће ме погодити твоја помисао да сам смор.

Своје прилоге можеш предати професорима који осмишљавају ову секцију – Милани Сувачаров и Валентини Вукмировић.

Други део

Идемо на такмичења из српске граматике. Почињу на нивоу школе у фебруару, а завршавају с Републичким такмичењем за најуспешније у мају месецу. Колико су успешни ученици наше гимназије можеш прочитати у наставку сајта који си отворио. Вишеструка је корист од учешћа на овим такмичењима : савладаваш страх од неуспеха (слична је атмосфера оној на пријемним испитима), негујеш своје знање из области језика, а ако освојиш прво место на Републичком такмичењу добијаш додатне бодове за упис на Филолошки факултет.

У нади да ћеш се препознати у неком од ових пројеката, поздрављам Те.

Милана Сувачаров, проф.

Упис

vazna obavestenja o radu skole za vreme vanrednog stanja

Erasmus+

NEDELJA FILOZOFIJE

Упис

Занимљива чињеница

Мирослав Поповић (1926-1985.) - Приповедач и романсијер, предавао је у нашој школи руски језик. На страницама Поповићевих књига живе: доктор Вајс којим се поносе сви паланчани, и Јевреји и не-Јевреји, добри прота Петровачки; Невенка и Албрехтови; пробијају се кроз живот мајстор Тајбл и Давид Блануша; одбојни рустикални кочијаш Јеврем и Барухови; огрезли у снази победника прелазе свој пут од наследника до злочинаца Вили Пфајфер и Едуард Цајферт.

© Земунска гимназија - Сва права задржана. Израда сајта: КИО д.о.о.