Ученички парламент

PRETRAGA
Поделите ову страну:

22.2.2019.

ДАНИ ДЕМОКРАТСКЕ КУЛТУРЕ # ЕКОЛОШКО РАЗГИБАВАЊЕ

Ученички парламент Земунске гимназије организује од 28.фебруара до 3.марта2019.године манифестацију „ДАНИ ДЕМОКРАТСКЕ КУЛТУРЕ#еколошко разгибавање” чији је циљ буђење свести и савести гимназијалаца кроз размену идеја и искустава са гимназијалцима других земаља региона и Европе.

Свечано отварање „ДДК#еколошко разгибавање” је 28. фебруара у свечаној сали Земунске гимназије у 15 часова.

Централна тачка манифестације је Округли сто на тему „Еколошки активизма гимназијалаца у Србији” на коме ћемо угостити Наташу Панић из Завода за заштиту животне средине Србије, проф. др Владимира Џамића државног секретара Министарства заштите животне средине Републике Србије , Милоша Благојевића саветника у Министарству просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије, професорку андрагога са Филозофског факултета др Виолету Орловић Ловрен као и представнике школа из Крања, Херцег Новог, Сомбора, Чачка, Ниша,Бања Луке,Сомбора , Сремске Митровице,Будимпеште, Кипра,Ивањице, Косовске Митровице као и београдске гимназије , средње стручне школе и школе из окружења Костолца.

Како се постаје еколошки грађанин и на који начин може и треба да се јача компетенција за еколошко грађанство, какво је место екологије у систему образовања наше државе, шта су проблеми еколошког активизма средњошколаца и како се тај активизам испољава код нас и у земљама региона нека су од питања која ћемо разматрати.

Округли сто се реализује у Виминацијуму 2.марта 2019 у 11 часова и траје два сата. Модератори су ученици Земунске гимназије.Након округлог стола реализоваће се заједничка акција свих учесника. Садиће се дрвеће и биљке у Виминацијуму.

Пратећи програм манифестације „ЕКОЛОШКА ЗОНА ОДГОВОРНОСТИ” једним делом одржава се у Земуну (петак 1.март 2019) кроз едукативне радионице , еко-квиз и еколошке акције чишћења кеја и садње зелене спирале испред Гимназије у Земуну у сарадњи са Општином Земун, Заводом за заштиту природе Србије , Пољопривредним факултетом, ЈКП „Зеленило – Београд” . Радионице испред Градске општине Земун водиће госпођа Тања Кукобат, а радионице на Пољопривредном факултету проф.др Светлана Антић Младеновић. Други део радионица реализује се у Виминацијуму и њих воде професори Земунске гимназије Јована Караџић и Млађан Јанковић.

Пратећи програм у области културе садржи упознавање Виминацијума –римског града и легионарског логора и посету Народном музеју у Београду.

Затварање манифестације је у недељу 3. марта у свечаној сали Земунске гимназије.


1.1.2019.

ТРГ ОТВОРЕНОГ СРЦА (ТОС) – ЗЕМУН

„Штос је да дођеш на ТОС!“, био је слоган којим смо се водили током манифестације ,,Трг отвореног срца Земун“ којом је обележен почетак 2019. године на најлепши могући начин. Пре свега, овај дан је имао и хуманитаран карактер са поруком БУДИ ЦАРИЦА ИЛИ ЦАР, ДОНЕСИ КЊИГУ НА ДАР. Књиге су доношене на штанд Земунске гимназије и дониране библиотеци Гимназије у Гњиланима.

Под покровитељством Градске општине Земун, на Тргу је био приређен богат културно-забавни програм који је обухватио интерактивне, динамичне и веселе догађаје, као и директан телевизијски пренос емисије БОКИ И ОКИ ШОУ. У улози водитеља били су музичар Бојан Ивковић и глумац Ненад Окановић, као дописни новинари.

Ученички парламент Земунске гимназије, драмска секција , ликовна секција и секције за хемију и физику допринеле су богатом садржају ове манифестације. Позоришна представа за децу ,,Деда Мраз и Крадљивац осмеха“, која је измамила осмехе како најмлађих тако и старијих гледалаца, отворила је програм манифестације. Чланови драмске секције Земунске гимназије забављали су присутне домишљатим и интерактивним извођењем.

У оквиру новоуведеног изборног предмета у гимназији Уметност и дизајн, ученици су правили моделе кућа које су овом приликом продавали у хуманитарне сврхе,а на штандовима Земунске гимназије имали смо прилике да видимо научне експерименте хемије и физике. Ученици су се потрудили и привукли већи део публике својим умећем и знањем.

Крај дечјег и омладинског дела програма обележили су музиком бенд Земунске гимназије и ди-џеј.

Са њима смо певали и ми уз музику која се лагано ширила Тргом и допуштала свим нашим чулима да уживају у још једном добром делу и одлично урађеном послу.

Сумирајући утиске са учесницима програма Земунске гимназије, дошли смо до пријатног сазнања колико је лепо бити део једне хуманитарне и друштвено одговорне активности.

Трудећи се да приреде што веће уживање посетиоцима,у чему су несумњиво били успешни, гимназијалци су и сами уживали. ,,Забава је била у првом плану, стога је цело искуство прошло као неко колективно дружење.“, био је закључак једног од актера догађаја.

Новинарски тим Парламента


7.12.2018.

КАРНЕВАЛ „У СУСРЕТ ПРОЛЕЋУ“

Карневал „У сусрет пролећу“, пројекат професора, ученика и Ученичког парламента Земунске гимназије, одржаће се другу годину заредом. Карневал се одржава, како и сам назив говори, последњих зимских дана, 20. фебруара 2019. године.

Опис прошлогодишњег пројекта: Карневал је почео у школској међу смени, односно у 13 сати, а завршио се након 2 сата. Тема фестивала била је одређена датумом, односно Светим Трифуном и Даном заљубљених. Сваки учесник такмичио се за најбољи костим, најбољу маску, а победник био награђен путовањем у Словенију.

Поворка је представљена од стране два водитеља, који су „путовањем“ по школском дворишту Земунске гимназије, пропутовали свет (штандове на којима је била стационирана свака земља тј. култура која се представила).

Водитељи су стизали редом до: Италије, Француске, Немачке, Енглеске, Јапана, Русије и Србије; где се свака од култура преставила плесом, игром, песмом, скечом, рециталом, презентацијом...

Током карневала, ученици Земунске гимназије имали су прилику да уче и да се упознају са различитим облицима ове маничестације широм Европе, али и света. Поред представљених култура, било је речи и о фестивалима Јужне и Северне Америке.

Обилазак света завршио се спаљивањем лутке (директора), како би се отерали зли духови зиме и рашириле руке најлепшем годишњем добу. Након прикупљених знања на најзанимљивији могући начин, учесници су заједно заплесали са организаторима, свима познате плесне кораке.

Музика, игра и смех обиловали су Земунском гимназијом, опростивши се од зиме.

Овогидишњи карневал укључује и госте из других школа. Конкурс за пријаве је отворен 05.12.2018. трајаће до 15.01.2019.

Попуњен конкурс можете послати на мејл:

mirk0@mail.ru - Мирко Милојевић, професор рускогјезика у Земунској гимназији

mateja.susa00@gmail.com - Матеја Шуша, председник Ученичког парламента Земунске гимназије

Конкурс можете преузети ОВДЕ


20.08.2018.

ПАРЛАМЕНТАРЦИ НА КОМСОВОЈ СКУПШТИНИ

Парламентарци су 12 августа 2018.године у просторијама Скупштине града Београда присуствовали "Скупштини младих" у организацији Кровне организације младих Србије (КОМС).

Скупштина је отворена уводним говорима организатора скупштине Миле Лукић из КОМС-а, Снежане Клашње из Министарства омладине и спорта Републике Србије и Драгана Петронијевића из Скупштине града Београда. Након уводног говора, граду Сомбору додељена је награда" Младград". На крају првог дела скупштине разговарали смо са Немањом Марковићем и Јеленом Ковачевић о побољшавању односа младих и Канцеларије за младе у Београду и Чачку.

У другом делу скупштине учествовали смо у "Дебатама младих" на тему веће политичке партиципације младих. Били смо подељени у три групе и разговарали смо о томе да ли млади треба да од 16.године добијају права гласа, да ли треба увести квоте за младе у локалном и националном парламенту и да ли треба основати политичку партију која ће се искључиво бавити питањима младих.


Скупштину је затворио Стефан Ђорђевић из КОМС-а.

Петра Буњевац 2-6


10.06.2018.

ХУМАНИТАРНИ ТУРНИР У IBS

Дана 10.6.2018. на хуманитарном турниру у Интернационалној школи у Београду учествовала је и Земунска гимназија. Уз домаћина и нашу гимназију, шансу да још једном будемо хумани искористиле су и Девета и Тринаеста београдска гимназија. Само од котизација и у току припрема за турнир прикупљено је преко 40000 динара, за оне којима је помоћ најпотребнија. Учесници су добили храну у виду сендвича, као и воду, а на ходнику саме школе продавале су се разне посластице како би се и на тај начин прикупио новац. Такође, у школи су биле постављене кутије за добровољни прилог.

На самом такмичењу наши кошаркаши заузели су треће место, иза домаћина и Тринаесте гимназије. Након успешно одиграног турнира уследила је додела медаља. Наша гимназија је још једном кроз спорт и дружење била хумана и помогла деци којој је помоћ преко потребна.

Матеја Шуша, председник Ученичког парламента


21.05.2018.

ПАРЛАМЕНТ ЈЕ „ПОДРЖАО ЖИВОТ”

21. маја на платоу Земунске гимназија организован је хуманитарни биоскоп где смо гледали филм „Кад порастем бићу кенгур“.

Прикупили смо 22 000 динара и сав новац је уплаћен за лечење Анђеле и Петре. У овој акцији учествовали су и парламенти Девете београдске гимназије, Тринасте београдске гимназије, Интернационалне школе Београд, као и фондација „Подржи живот“.

Након филма имали смо част да угостимо глумца Сергеја Трифуновића, оснивача фондације „Подржи живот“. Разговор са њим додатно је мотивисао наш парламент да организујемо хуманитарне акције како бисмо помогли онима којима је помоћ неопходна. Касније нам се придружио и Бојан Ивковић, музичар и водитељ, па смо сви заједно разменили искуства и научили понешто ново.

Петра Буњевац, 2-6


16.05.2018.

МЕМОРИЈАЛНИ ТУРНИР

Ако сте спортски тип, ако волите физичку активност и најпре, ако желите да се кроз ту исту игру одужите прошлим генерацијама које више нису са нама, Земунска гимназија је право место за то. Као и годинама уназад, организујемо Меморијални турнир у част свих наших другара који више не могу да учествују, али ће играти вечно у нашим срцима. Посвећен је ученицима који су пре времена напустили нашу гимназију и у част њихове љубави према спорту, ученици наше школе су се надметали у различитим спортовима.

28. априла свечано је, у 12:00, отворен четврти по реду Меморијални турнир. Поштујући традицију турнира, такмичари су у спортском духу играли одбојку, футсал, баскет и стони-тенис. Сви смо веома поносни на чињеницу да имамо подршку целе Земунске гимназије, као и младих људи који се баве спортом. Турнир наставља да окупља све већи број људи који спортским дружењем негују сећање на трагичне тренутке. Турнир има меморијални, такмичарски, али и друштвено одговоран карактер. Покренули смо тему Васпитање кроз спорт и угостили некадашњу кошаркашицу Наташу Ковачевић која је говорила о својој спортској каријери, фер-плеју и начину на који јој је спорт помогао да се избори са најтежим животним тренуцима и изазовима.

Турнир је трајао два викенда. Први викенд је одредио који такмичари су се пласирали из групне у нокаут фазу. Прошли су само најбољи. Уз пуно труда, зноја, одрицања и напора, добили смо такмичаре који су се борили за једно од прва три места на ранг листи. Очекивали смо пуно, а исто толико смо и добили.

12. маја отпочела су полуфинала која су одредила учеснике самог суперфинала које се одиграло 13. маја.

Једна од забележених занимљивости јесу ревијалне утакмице које су се одвијале између ученика и професора Земунске гимназије. Као и сваки пут, играли смо фер и поштено, и свака победа је била оправдана.

16. маја одржала се свечана додела медаља.

Честитке свим учесницима и победницима на успесима јер СПОРТОМ ИХ СЕ СЕЋАМО, СПОРТОМ СЕ ЗА ЊИХ РАДУЈЕМО. И ОВЕ ГОДИНЕ СМО ИГРАЛИ ЗА НАШЕ ДРУГАРЕ И ИГРАЋЕМО ЈОШ ДУГО ЈЕР ИГРА ТРАЈЕ ВЕЧНО.

Катарина Јовановић, 2-6, Петра Буњевац, 2-6, Анђела Недић 2-6

Снимак погледајте ОВДЕ


15.05.2018.

ИНКЛУЗИВНИ ДОГАЂАЈ: ПРЕДСТАВА „ДРУГАЧИЈЕ БУДНИ” У ЗЕМУНСКОЈ ГИМНАЗИЈИ

15. маја у Земунској гимназији гостовали су ученици Школе са домом за ученике оштећеног слуха и говора „11. Мај“ из Јагодине.

Одглумили су нам позоришну представу „Другачије будни“ која по драмском садржају и тематици представља наставак њихове претходне представе „Сами“ и говори о жељама и сновима за будућност младог човека – особе са инвалидитетом. Представа даје наду у будућност и показује пут за проналажење звезде водиље у животу особа са инвалидитетом. Управо нам она поручује да се уз самопоуздање, труд и рад све препреке у животу могу превазићи, све жеље остварити и сви снови достићи.

Коришћењем ултраљубичастог светла, сенки, поетског материјала праћеног музиком и покретом, ови глумци шаљу јасну поруку. Поруку да су сви људи једнаки, да је потребно разумети и прихватити различитост, следити циљеве, бити упоран и борити се за своје снове.

Петра Буњевац, 2-6


12.05.2018.

ПАРЛАМЕНТ НА БИЦИКЛИЈАДИ

Ученички парламент придружио се професорима школе у реализацији отворених врата за будуће средњошколце 21. априла и 12.маја 2018.године.


11.05.2018.

САРАДЊА ПАРЛАМЕНТА СА ШКОЛОМ ЗА УЧЕНИКЕ ОШТЕЋЕНОГ СЛУХА И ГОВОРА, ЈАГОДИНA

Ученички парламент одазвао се позиву јагодинске Школе са домом за ученике оштећеног слуха и говора 11. мај за гостовање, у њиховом Дану демократске културе и тиме наставио да развија свој позитиван став према онима који су другачији и различити, а који је показао на почетку школске године учешћем на БОСИФЕСТ-у.

Сусрет је протекао у договору за гостовање њихове представе Другачије будни у Земунској гимназији 15. маја 2018. и учешћу у организованим радионицама ученика


11.05.2018.

ДАН ПОБЕДЕ У ЗЕМУНСКОЈ ГИМНАЗИЈИ

Парламентарци су обележили Дан победе полагањем цвећа на спомен обележје палим ђацима и професорима у Другом светском рату у холу школе уз присуство директора школе, председника Школског одбора, професора и ненаставног особља.


07.05.2018.

ШТА СЕ КРЧКА У МЕНСИНОМ ЛОНЦУ?

Ђаци Земунске гимназије постали су богатији за још једно ново искуство и познанство. ,,Шта се крчка у Менсином лонцу?“ питање је којим смо се водили приликом упознавања са Менсом, најстаријим и највећим међународним удружењем високоинтелигентних појединаца.

Менса је основана 1946. године у Енглеској. Њени оснивачи, аустралијски адвокат Роланд Берил и енглески научник др Ланселот Вер, желели су да створе удружење за натпросечно интелигентне особе, које ће бити потпуно аполитичне и ослобођене свих расних и религиозних предрасуда или разлика. Као што је то описано у Менсином статуту, њени основни циљеви су: да идентификује и развија људску интелигенцију за добробит човечанства; да подржи истраживање природе, карактеристике и употребе интелигенције; да обезбеђује подстицајну интелектуалну средину и друштвене услове за развој и унапређење људске интелигенције и својих чланова.

Госпођа Александра Боровић и господин Предраг Ђукић одржали су нам предавање чији је циљ, по њиховим речима, боље упознавање са људима око себе, па и нас самих.

Основни предуслов за постајање члана Менсе је да на тесту остварите резултат који вас сврстава у горњих 2% популације. Једном задовољен критеријум за чланство важи трајно. У Менси се формирају SIG-ови, енглески акроними за "Special Interests Group", у слободном преводу група специфичних интересовања. Идеја је да се оформи група чланова који показују специјално интересовање за неку специфичну тему. Један од најразвијенијих јесте SIGHT који омогућава лакше и јефитније путовање широм Европе.

Наши другари су активно учествовали у дијалогу и постављали мноштво питања. Судећи по речима присутних, Земунска гимназија има паметне и зреле ђаке који сасвим оправдано носе титулу њених ученика.

Катарина Јовановић, 2-6


10.04.2018.

УЧЕНИЧКИ ПАРЛАМЕНТ НА СУСРЕТИМА ГИМНАЗИЈА ЕВРОПЕ

Тема Четвртих сусрета гимназија Европе био је Ученички парламент. Сусрети су одржани у Темишвару.

Алекса Маринковић, матурант Земунске гимназије и координатор тима за безбедност и превенцију насиља Ученичког парламента Земунске гимназије, представио је рад парламента и резултате истраживања које је на тему парламента у школи организовала професорка социологије Јованка Станојевић Брзаковић. Уз Алексу Маринковића, школу су представљале матуранткиње Нера Давидовић и Тамара Недељковић.

Извештај и закључке сусрета можете погледати ОВДЕ


17.03.2018.

ТУРНИР У ШАХУ

У сарадњи са Шаховским клубом Ушће, спортски тим Парламента Земунске гимназије организовао је 17. марта 2018. године шаховски турнир у просторијама школе. Турниру се одазвао велики број ученика.Трајао је један дан.

На крају такмичарског дана, са чланови удружења Ушће одржали су кратко предавање на тему занимљивих шаховских потеза.

Победник турнира је Огњен Остојић, ученик 2-11.


08.03.2018.

НАСИЉЕ НАД ЖЕНАМА

Земунска гимназија је покренула низ трибина о насиљу. Тако смо се одлучили да уочи Дана жена одржимо трибине о насиљу над женама. Позвали смо Ану Анђелковић из Сигурне куће у Београду да нам нешто више каже, не само о насиљу над женама, већ и о насиљу над оба пола.

Ученици, како наше школе тако и свих средњих и основних школа Земуна, присуствовали су предавању. У свечаној сали је било преко 150 ученика и сву су били изузетно активни у разговору. Свако је имао понешто да каже и допринео развоју дијалога.

Чим насиље постане видно или на јавном месту, то постаје ствар свих нас. Сви треба да се заједно укључимо у решавање тог проблема како бисмо смањили број жртава.

Гостовали смо и на N1 телевизији на којој смо и причали баш о овој теми.


22.02.2018.

ДАН РУЖИЧАСТИХ МАЈИЦА

Дељењем розе беџева и предавањем о вршњачком насиљу, Тим за безбедност Ученичког парламента је 22. фебруара обележио Дан борбе против насиља - ,,Дан ружичастих мајица". Предавању су присуствовали ученици и професори, како наше, тако и многих других школа, који су тог дана носили беџеве са истакнутим натписом: ,,ЗГ КАЖЕ НЕ НАСИЉУ!". Сви присутни су могли да уживају у презентацији и да учествују у радионици.

Да би догађају био дат прави тон, потрудио се школски хор. Предавање је организовано у сарадњи са организацијом ,,Друг није мета" , а на манифестацији су такође присуствовали представници ПУ Земун, који су се уверили у сигурност акције; и медији који су догађај промовисали у бројним новинама и на интернет порталима.

Након предавања, сви су могли да се фотографишу у розе раму, на ком су биле исписане мотивационе поруке, који је направио Тим за безбедност.

,,Дан ружичастих мајица" је посвећен дечаку из Канаде, који је својој мајци, оболелој од рака дојке, исказао подршку носећи розе мајицу. Због тога је претрпео насиље и постао симбол у читавом свету. Да не би дошло до сличног проблема због розе боје, Тим за безбедност се потрудио да у обе смене тако нешто и спречи. Поред тога, пре наставе су сви били обавештени о манифестацији и њеном значају, ради превенције погрешног тумачења симболике дана.

Надамо се да је тај дан претходио још многим сличним, без насиља!

Анђела Делић, 2-8


22.02.2018.

ПРВИ РОЂЕНДАН ШКОЛСКОГ БИОСКОПА

Желели смо да наши другари имају још један извор опуштања и забаве, али и простор где ће се пуштати само добри филмови, те је тако Ученички парламент основао Школски биоскоп. У протеклих годину дана приказивани су само квалитетни филмови који су увек пунили свечану салу.

22.02.2018. уз филм и торту смо се дружили и прославили прву годишњицу рада нашег биоскоша. На овај начин смо желели да се захвалимо свима који су допринели да ова идеја заживи и опстане, како онима који су учествовали у организацији и реализацији ове идеје, тако и верној публици која је сваке недеље пунила свечану салу Земунске гимназије.

Надамо се да ћемо и убудуће прослављати још много рођендана Школског биоскопа!


20.02.2018.

„ХОЋУ/НЕЋУ БАШ ТАЈ ФАКУЛТЕТ”

Чланови Ученичког парламента учествовали су на тродневном семинару (од 15.02 до 18.02.2018) под називом ''Хоћу/нећу баш тај факултет'' у Сокобањи у организацији парламентараца Прве крагујевачке гимназије.


14.02.2018.

ДАН ЗАЉУБЉЕНИХ У ЗЕМУНСКОЈ ГИМНАЗИЈИ

Дан заљубљених у Земунској гимназији представља за Ученички парламент Земунске гимназије битан датум, будући да тога дана спроводимо у дело наш пројекат „Срца за дан заљубљених“. Широм школе смо поставили кутије у које су сви ученици из обе смене могли да оставе своје поруке. Неколико дана смо разврстали срца и изабрали она најлепша. Али у писању оваквих порука нису учествовали само ученици, већ су се опробали и неки од професора. Надамо се да смо овим пројектом зближили људе и показали им да и школа може да буде место пуно љубави и подршке.

Verba volant, scripta manent...

Љубица Бергхауер 1/4


14.02.2018.

У СУСРЕТ ПРОЛЕЋУ

По угледу на познате карневале, Ученички парламент је у сарадњи са професорима језика, 14. фебруара уприличио кратак пут око света. Наиме, сви језици који се изучавају у Земунској гимназији, представили су традицију карневала у својим културама, а акценат је стављен на карневале који означавају крај зиме и долазак пролећа.

Кренули смо од Италије, преко Француске, Немачке, Енглеске, Јапана, Русије да бисмо пут завршили овде код нас, у Србији. Уз добро расположење, маске, музику и плес, прославили смо крај зиме и почетак пролећа.

Одржано је и такмичење за најбољу маску. Стручни жири који је сачињавало ненаставно особље имао је веома тежак задатак. У мору занимљивих маски, прву награду, путовање у Словенију, је освојила Катарина Марчетић.

Захваљујемо се свим ученицима и професорима који су подржали ову акцију! Жељно ишчекујемо следећи карневал.


29.12.2017.

УЧИНИ НЕКОГА РАДОСНИМ

Иза нас је још једна хуманитарна акција коју је покренуо Ученички парламент почетком децембра 2017. године. Имали смо идеју да сакупимо што више поклончића за малишане са Косова и Метохије и да будемо њихов Деда Мраз.

Акцију смо започели тако што смо обавестили све школе у Београду и поставили плакате по целом граду. Наши ученици су се одмах активирали и почели да доносе играчке, слаткише, сланише, књиге и новац.

Заједно смо, уз дружење направили 100 пакетића, послали их, и учинили некога радосним.


29.12.2017.

ИЗВЕШТАЈ О СПОРТИШИ

Спортиша је спортски квиз организован од стране спортског тима нашег Парламента. Ове године је организован по други пут и са много више екипа. Квиз се састојао од три фазе које су биле рангиране по тежини. На самом крају се се нашле три екипе: 4/10, 3/9, 3/6. Финале је одржано 29.12.2017. године 18h. Победу је однела екипа 3/6, друго место је заузело 4/10 и треће 3/9. Победници су добили медаље, мајице квиза и дипломе, а друго место дипломе. Додела награда је била одмах након завршетка финалног меча. Надамо се да ће Спортиша бити одржан и следеће године са још бољим резултатима и још већим бројем заинтересованих одељењаю


26.12.2017.

СВИ ЗА АНАСТАСИЈУ

„Сви за Анастасију” је хуманитарна акција коју је покренуо ученички парламента пре само неколико месеци. Анастасија Гавриловић је бивша ученица наше школе, која се нашла у тешком здравственом стању. Дијагностикована јој је леукемија, а како би се излечила била јој је потребна и наша помоћ (90.000 евра).

Најмање што смо у том тренутку могли да урадимо јесте да почнемо са прикупљањем новца за Анастасијино лечење. Сами смо успели да прикупимо први пут 150.000, а други 130.000 динара. Обавестили смо што више средњих и основних школа. Уз помоћ Девете (110.000), Пете (60.000), Шесте (20.000) Седме, Филолошке гимназије (20.000), Саобраћајне школе (60.000) као и Основних школа „Светозар Милетић” (70.000) и „Maјка Југовића” (120.000) успели смо да сакупимо приходе.

Организовали смо школски биоскоп, представу „Ко је угасио светла” (34.000), журку, и свирку на Кеју уз звук гитара (28.000). Неизмерно су нам помогле и Делије са којима смо заједно навијали и прикупили новац за нашу Анaстасију (90.000).

Ступили смо у контакт са турским конзулом који је издејствовао да Анастасија и њена породица добију бесплатан боравак.

Још једном смо показали колика је моћ заједнице и да и даље постоје људи који су ту да помогну.

Анастасији је извршена трансплантација коштане сржи у Турској и потребно јој је још 20.000 евра како би се у потпуности опоравила.

Хајде да докажемо да и то можемо уз још мало ваше помоћи!


22.12.2017.

ПРЕДАВАЊЕ О ЕЛЕКТРОНСКОМ НАСИЉУ

Тим за безбедност Ученичког парламента организовао је предавање у петак 22.12.2017. у свечаној сали Земунске гимназије уз присуство директора, координатора Ученичког парламента, професора и ученика прве, друге и треће године на тему електронског насиља. Оно је одржано у оквиру годишњег пројекта тима за безбедност ,,Реци не насиљу!“.

Гост на предавању био је Миодраг Сулејмановић, представник полицијске управе града Београда, који је својим излагањем и приложеним видео материјалом успео да подигне свест о проблему насиља на интернету.

Након закључка са састанка Тима за заштиту од насиља, злостављања и занемаривања (присуствовао координатор тима за безбедност) да је у школској 2016/2017. години овај облик насиља био у порасту, ради информисања ученика али и осталих учесника у раду школе о проблему иницирано је ово предавање. Циљ је био да се прикаже шта се све сматра електронским насиљем, јер често извришилац и није свестан да одређене активности могу веома повредити осећања, углед и интегритет неке особе.

Током једночасовног предавања актери су кроз дијалог разматрали случајеве на које је предавач указао. Уколико постоји злоупотреба одређених садржаја на интернету, које за циљ има дискриминисање или исмевање, потребно је потражити помоћ у решавању проблема.

Породица је означена као главни ослонац свакога над ким се врши насиље, али уколико не постоји близак однос са њеним члановима, указано је да проблем треба предочити: разредном старешини, психологу или особи од поверења која има више искуства, али га свакако треба изнети полицијским службеницима, који имају могућност заштите и проналажења насилника.

Сматрамо да је ово предавање позитиван корак у борби са насиљем, за шта потврду налазимо у питањима и закључцима које су ученици износили, због чега тим за безбедност и постоји – да буде подршка ученицима које представља!


19.12.2017.

ШКОЛСКИ БИОСКОП

УЧЕНИЧКИ ПАРЛАМЕНТ ЗЕМУНСКЕ ГИМНАЗИЈЕ ДРУГУ ГОДИНУ ОРГАНИЗУЈЕ ШКОЛСКИ БИОСКОП СА ЦИЉЕМ ДА СЕ УЧЕНИЦИ РАЗОНОДЕ И ДРУЖЕ.

И ОВЕ ГОДИНЕ СЕ ТА АКЦИЈА НАСТАВЉА, СА МНОГО ЕНЕРГИЈЕ.

ОД ОКТОБРА, КАДА ЈЕ ПРОЈЕКТОВАН ПРВИ ФИЛМ ЗА ОВУ ШКОЛСКУ ГОДИНУ, ЕМИТОВАНО ЈЕ ОКО 20 ФИЛМОВА РАЗЛИЧИТИХ ЖАНРОВА НА РАЗЛИЧИТИМ СТРАНИМ ЈЕЗИЦИМА, КОЈЕ УЧЕНИЦИ УЧЕ У ШКОЛИ. НЕКИ ОД ЊИХ СУ: "WHIPLASH", "LA VITA E BELLA", "HADERSFILD", "PERFETTI SCONOSCIUTI", "THE TRUMAN SHOW", "SEVEN", "MY SISTER'S KEEPER", "12 ANGRY MAN", "100 METROS". НОВАЦ КОЈИ ЈЕ ЗАРАЂЕН ОД ПРОЈЕКЦИЈА НЕКОЛИКО ФИЛМОВА, УПЛАЋЕН ЈЕ ЗА АНАСТАСИЈИНО ЛЕЧЕЊЕ. АНАСТАСИЈА ГАВРИЛОВИЋ ЈЕ БИВША УЧЕНИЦА НАШЕ ШКОЛЕ КОЈА ЈЕ ОБОЛЕЛА ОД ЛЕУКЕМИЈЕ.

ОДЛАЗАК У БИОСКОП ТРЕБА ДА БУДЕ ЈЕДАН ВИД ЗАБАВЕ, АЛИ СЕ МОРАЈУ ПОШТОВАТИ ОСНОВНА ПРАВИЛА ПОНАШАЊА У ИСТОМ, СТОГА ПРЕ СВАКЕ ПРОЈЕКЦИЈЕ ЧИТА СЕ ПРАВИЛНИК ПОНАШАЊА!

ЗАХВАЉУЈЕМО СЕ СВИМА КОЈИ СУ СЕ ПРИДРУЖИЛИ АКЦИЈИ И ПОЗИВАМО ВАС ДА ДОЂЕТЕ И НА ПРЕДСТОЈЕЋА ЕМИТОВАЊА ФИЛМОВА!


23.11.2017.

СВИ ЗА АНАСТАСИЈУ

Сви за Анастасију је хуманитарна акција покренута од стране ученичког парламента. Анастасија Гавриловић је бивша ученица Земунске гимназије, која се нашла у тешком здравственом стању. Дијагностикована јој је леукемија. Отишла је на тестирање у Турску. Утврђено је да је потребно да се изврши операција коштане сржи. Њеној породици је било потребно 90000 евра. Уз помоћ девете (110000дин), пете (60000дин), седме (20000дин) и филолошке гимназије (20000дин) као и основне школе ,,Светозар Милетић,, (90000дин), успели смо да сакупимо приходе за Анастасијино лечење. Сама Земунска је показала колико смо сложни и сакупили смо 277000 динара. Организовали смо биоскоп, представу и журку. Ступили смо у контакт са турским конзулом који је издејствовао да Анастасија и њена породица добију бесплатан боравак. Сарађивали смо и са Делијама и отишли смо на прикупљање донација на њиховој утакмици. Још једном смо показали колико смо јачи заједно и колико је Земунска спремна да помогне.


23.10.2017.

БОСИФЕСТ

Осмо издање Београдског интернационалног филмског фестивала за особе са инвалидитетом „Босифест'' одржао се од 10. до 12. октобра у „Сава центру” под слоганом „Покрени промену”. Ученички парламент, као и до сада, испратио је све актуелне догађаје у Београду, па тако и овај. Наши ученици погледали су више од десет филмова током трајања фестивала из Пољске, Русије, Француске, Италије, Индије, Израела, Велике Британије, Чешке Републике и Србије. Такође, присуствовали су и пратећем програму фестивала и радионицама на тему „Утицај медија- филма на креирање ставова према особама са инвалидитетом” , „Примена и значај медија у инклузивном образовању” и „Култура, толеранција, различитости”.

Овај фестивал је значајан за све људе и ученике који су сазнали латентне стране живота особа са инвалидитетом. Могу да кажем да се подигла и свест о толеранцији и разумевању код наших ученика који су присуствовали „Босифест-у” . Добили смо и неколико идеја како да допринесемо свим особама са хендикепом преко Библиотеке града Земуна, што ће бити и велики изазов за наш парламент. Надам се да ће из године у годину овај фестивал расти, и да ће све већи број деце са инвалидитетом похађати школе у Србији.

Председник ученичког парламента

Теодора Адамовић 14.10.2017.


15.10.2017.

УЧЕНИЧКИ ПАРЛАМЕНТ ЗЕМУНСКЕ ГИМНАЗИЈЕ У НАРОДНОЈ СКУПШТИНИ

У ОКВИРУ ДЕЧЈЕ НЕДЕЉЕ КОЈА ЈЕ ТРАЈАЛА ОД 2. ДО 8. ОКТОБРА 2017.ГОДИНЕ, ОДРЖАНА ЈЕ И СЕДНИЦА УЧЕНИЧКИХ ПАРЛАМЕНАТА НА КОЈОЈ СУ ПРИСУСТВОВАЛИ И ПРЕДСТАВНИЦИ ЗЕМУНСКЕ ГИМНАЗИЈЕ.

У НАРОДНОЈ СКУПШТИНИ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ 3. ОКТОБРА СА ПОЧЕТКОМ У 12 ЧАСОВА ОДРЖАНА ЈЕ СЕДНИЦА НА КОЈОЈ ЈЕ ПРИСУСТВОВАЛО ПЕДЕСЕТ СРЕДЊОШКОЛАЦА ИЗ ЦЕЛЕ СРБИЈЕ: НА ТЕМУ: ''АКЦИЈА! МЕЂУГЕНЕРАЦИЈСКА ПРИЈАТЕЉСТВА - МОЈ ДОПРИНОС!''. ПРЕДСТАВИЛИ СМО СОПСТВЕНЕ ПРИМЕРЕ ДОБРЕ ПРАКСЕ И ЗАЈЕДНО ГРАДИЛИ НОВЕ ИДЕЈЕ КОЈЕ ЋЕМО ТЕК РАЗВИЈАТИ И PЕАЛИЗОВАТИ. ТАКОЂЕ, РАЗГОВАРАЛИ СМО И НА ТЕМУ ПАРТИЦИПАЦИЈЕ, ДИСКРИМИНАЦИЈЕ, ПОДЕЛЕ РАДА, ВАЖНОСТИ ПЛАЋАЊА ЂАЧКОГ ДИНАРА, КАО И О ПРЕДСТОЈЕЋИМ СЕДНИЦАМА КОЈЕ ЋЕ СЕ ОДРЖАВАТИ СВЕ ЧЕШЋЕ И КОЈЕ ЋЕ НАМ ПОМОЋИ ДА УПОЗНАМО УЧЕНИКЕ ИЗ РАЗЛИЧИТИХ ЗЕМАЉА.

НА СЕДНИЦИ СЕ ПОДИГЛА СВЕСТ О ВАЖНОСТИ РАДА УЧЕНИЧКИХ ПАРЛАМЕНАТА, УЧЕНИЦИ СУ ДОБИЛИ НОВЕ ИДЕЈЕ КАКО ДА ПОБОЉШАЈУ КОМУНИКАЦИЈУ СА ПАРЛАМЕНТИМА ИЗ ДРУГИХ ГРАДОВА И ДРЖАВА, ДА ПОКРЕНУ РАЗЛИЧИТЕ АКЦИЈЕ У ДОБРОТВОРНЕ СВРХЕ И КАКО ДА ПОБОЉШАЈУ УСЛОВЕ ЗА РАД У ШКОЛАМА.

ВЕРУЈЕМО ДА ЋЕМО ВЕЋ НА ПРВОЈ СЕДНИЦИ УЧЕНИЧКИХ ПАРЛАМЕНАТА СРБИЈЕ МОЋИ ДА ГОВОРИМО О ОСТВАРЕНИМ ИДЕЈАМА КОЈЕ СУ НАСТАЛЕ НА ОВОМ ДОГАЂАЈУ.

УЧЕНИК: АНЂЕЛА ДЕЛИЋ 2-8

ДАТУМ: 15. ОКТОБАР 2017. ГОДИНЕ


08.03.2017.

8. МАРТ У ЗЕМУНСКОЈ ГИМНАЗИЈИ

Ученички парламент се потрудио да свим девојкама и женама у Земунској гимназији улепша празник жена – 8. март. Парламентарци су у обе смене ученицама као и професорима и спремачицама делили слаткише и ручно прављене руже. Цела школа је била облепљена папирима великог и малог формата на којима су биле написане чињенице, занимљивости, као и шаљиви изрази везани за женски и мушки пол. Акција је протекла веома успешно. Изазвано је огромно одушевљење свих ученица и запослених припадница лепшег пола у нашој школи. Ученички парламент се захваљује на подршци и позитивној енергији која се ширила ходницима школе током акције!

23.02.2017.

ПОНОВО РАДИ БИОСКОП!

Још једна акција Ученичког парламента Земунске гимназије је званично отпочела! Овог пута, у питању је школски биоскоп.

Биоскоп је почео са радом 22. фебруара пројекцијом филма Whiplash. Ово је био први у низу филмова који су одабрани од стране групе ученика и професора који су за ово задужени. На пројекцији било је пуно публике која је уживала у филму и дружењу, а Ученички парламент се нада да је ово само почетак!

Биоскоп ће наставити са радом до краја школске године, а сви заинтересовани ће ускоро бити обавештени о следећем филму.

Хвала свима који су подржали акцију и још једном позивамо оне који нису били у могућности да овај догађај увеличају својим пристуством, да то ураде првом следећом приликом!

14.02.2017.

Дан заљубљених у Земунској гимназији

Љубав, увек је проналазила начин да се увуче у зидове сваке школе. Велике школске љубави, симпатије, смех и сузе је оно што заувек остаје у нама. Поводом Дана заљубљених, 14. фебруара у Земунској гимназији је пружена прилика сваком ђаку и професору да подели своју нежнију страну. Анонимне или оне храбрије поруке током целог дана убациване су у шарене кутије постављене у згради Земунске гимназије. Прикупљено је око 80 писама од којих су се најлепша нашла на огласној табли Ученичког парламента!

Хвала свима који су подржали ову акцију и употпунили атмосферу најнежнијег празника!

30.12.2016.

Учини некога радосним

Да уочи празника неког треба усрећити је опште познато. Ове године Ученички парламент Земунске гимназије је одлучио да своју срећу подели са онима којима је најтеже. Уједињени са неколико београдских гимназија покренули смо акцију под називом ,,Учини некога радосним”, током које смо прикупили поклон пакетиће како би улепшали новогодишње празнике деци која бораве у Тиршовој, Институту за мајку и дете, Дому Драгутин Филиповић Јуса, Звечанској и Дому Моша Пијаде. Ђаци су сакупљали слаткише, сланише, играчке, бојанке, свеске и књиге. Пакетићи су подељени малишанима 30. децембра, пред прославу Нове године. У акцији су учествовале Ученички парламенти Петеф, Десете, Девете, Прве, Четврте и Земунске гимназије. Сакупљено је више од 250 пакетића.

Одушевљени успехом ове, радујемо се будућим заједничким акцијама!

01.12.2016.

Светски дан борбе против сиде

Једна од најбитнијих делатности парламента јесу организације различитих предавања. Наравно, чињеница да су наши ђаци увек заинтересовани и спремни да усвоје нова знања и искуства је оно што нас покреће, а овакве акције чини живим и радосним за ђаке и предаваче. Поводом обележавања Светског дана борбе против сиде, 1.децембра, Тим за информисање и координацију је организовао предавање у свечаној сали школе. Вршњачки едукатори из Панчева радо су се одазвали на позив и дошли да на занимљив начин ученике наше школе науче основно о једном од великих проблема данашњице. Хвала им и надамо се да се наше дружење неће завршити на овоме!

28.12.2016.

Квиз Спортиша

Поред акција хуманитарног и образовног типа трудимо се да увек негујемо добро расположење и другарство међу нашим ученицима. По први пут Ученички парламент Земунске гимназије одлучио је да пружи нови вид забаве у оквиру наше школе. У питању је спортски квиз, Спортиша! На овај начин пружена је прилика свим ђацима да покажу своје знање и тиме се истакну у нечему другачијем. Одзив и атмосфера били су на високом нивоу. Такмичарски дух, фер-плеј и смех обележили су овогодишње такмичење. Прво место поделили су ученици 4-8 и 4-1. С обзиром да је квиз био веома успешан, наставићемо са његовим одржавањем и у наредним годинама!

20.11.2016.

Будимо хумани

БУДИМО ХУМАНИ је акција хуманитарног карактера организована од стране Парламента Земунске гимназије. Бивши ученик наше школе се нашао у тешком здравственом стању. За његово лечење породици је била неопходна новчана помоћ. Наши ученици показали су изузетну организованост, солидарност и спремност да се помогне. Тиме смо још једном показали колико срце има наша школа! Прикупљено је 160 000 динара и уплаћено на рачун намењен скупљању средстава за лечење нашег бившег ученика Александра Новаковића.

Надамо се да ће се традиција помагања другима у невољи пренети и на будуће генерације!

© Земунска гимназија - Сва права задржана. Израда сајта: КИО д.о.о.