Ученички парламент

PRETRAGA
Поделите ову страну:

22.02.2018.

ПРВИ РОЂЕНДАН ШКОЛСКОГ БИОСКОПА

Желели смо да наши другари имају још један извор опуштања и забаве, али и простор где ће се пуштати само добри филмови, те је тако Ученички парламент основао Школски биоскоп. У протеклих годину дана приказивани су само квалитетни филмови који су увек пунили свечану салу.

22.02.2018. уз филм и торту смо се дружили и прославили прву годишњицу рада нашег биоскоша. На овај начин смо желели да се захвалимо свима који су допринели да ова идеја заживи и опстане, како онима који су учествовали у организацији и реализацији ове идеје, тако и верној публици која је сваке недеље пунила свечану салу Земунске гимназије.

Надамо се да ћемо и убудуће прослављати још много рођендана Школског биоскопа!

14.02.2018.

ДАН ЗАЉУБЉЕНИХ У ЗЕМУНСКОЈ ГИМНАЗИЈИ

Дан заљубљених у Земунској гимназији представља за Ученички парламент Земунске гимназије битан датум, будући да тога дана спроводимо у дело наш пројекат „Срца за дан заљубљених“. Широм школе смо поставили кутије у које су сви ученици из обе смене могли да оставе своје поруке. Неколико дана смо разврстали срца и изабрали она најлепша. Али у писању оваквих порука нису учествовали само ученици, већ су се опробали и неки од професора. Надамо се да смо овим пројектом зближили људе и показали им да и школа може да буде место пуно љубави и подршке.

Verba volant, scripta manent...

Љубица Бергхауер 1/4

14.02.2018.

У СУСРЕТ ПРОЛЕЋУ

По угледу на познате карневале, Ученички парламент је у сарадњи са професорима језика, 14. фебруара уприличио кратак пут око света. Наиме, сви језици који се изучавају у Земунској гимназији, представили су традицију карневала у својим културама, а акценат је стављен на карневале који означавају крај зиме и долазак пролећа.

Кренули смо од Италије, преко Француске, Немачке, Енглеске, Јапана, Русије да бисмо пут завршили овде код нас, у Србији. Уз добро расположење, маске, музику и плес, прославили смо крај зиме и почетак пролећа.

Одржано је и такмичење за најбољу маску. Стручни жири који је сачињавало ненаставно особље имао је веома тежак задатак. У мору занимљивих маски, прву награду, путовање у Словенију, је освојила Катарина Марчетић.

Захваљујемо се свим ученицима и професорима који су подржали ову акцију! Жељно ишчекујемо следећи карневал.

29.12.2017.

УЧИНИ НЕКОГА РАДОСНИМ

Иза нас је још једна хуманитарна акција коју је покренуо Ученички парламент почетком децембра 2017. године. Имали смо идеју да сакупимо што више поклончића за малишане са Косова и Метохије и да будемо њихов Деда Мраз.

Акцију смо започели тако што смо обавестили све школе у Београду и поставили плакате по целом граду. Наши ученици су се одмах активирали и почели да доносе играчке, слаткише, сланише, књиге и новац.

Заједно смо, уз дружење направили 100 пакетића, послали их, и учинили некога радосним.

29.12.2017.

ИЗВЕШТАЈ О СПОРТИШИ

Спортиша је спортски квиз организован од стране спортског тима нашег Парламента. Ове године је организован по други пут и са много више екипа. Квиз се састојао од три фазе које су биле рангиране по тежини. На самом крају се се нашле три екипе: 4/10, 3/9, 3/6. Финале је одржано 29.12.2017. године 18h. Победу је однела екипа 3/6, друго место је заузело 4/10 и треће 3/9. Победници су добили медаље, мајице квиза и дипломе, а друго место дипломе. Додела награда је била одмах након завршетка финалног меча. Надамо се да ће Спортиша бити одржан и следеће године са још бољим резултатима и још већим бројем заинтересованих одељењаю

26.12.2017.

СВИ ЗА АНАСТАСИЈУ

„Сви за Анастасију” је хуманитарна акција коју је покренуо ученички парламента пре само неколико месеци. Анастасија Гавриловић је бивша ученица наше школе, која се нашла у тешком здравственом стању. Дијагностикована јој је леукемија, а како би се излечила била јој је потребна и наша помоћ (90.000 евра).

Најмање што смо у том тренутку могли да урадимо јесте да почнемо са прикупљањем новца за Анастасијино лечење. Сами смо успели да прикупимо први пут 150.000, а други 130.000 динара. Обавестили смо што више средњих и основних школа. Уз помоћ Девете (110.000), Пете (60.000), Шесте (20.000) Седме, Филолошке гимназије (20.000), Саобраћајне школе (60.000) као и Основних школа „Светозар Милетић” (70.000) и „Maјка Југовића” (120.000) успели смо да сакупимо приходе.

Организовали смо школски биоскоп, представу „Ко је угасио светла” (34.000), журку, и свирку на Кеју уз звук гитара (28.000). Неизмерно су нам помогле и Делије са којима смо заједно навијали и прикупили новац за нашу Анaстасију (90.000).

Ступили смо у контакт са турским конзулом који је издејствовао да Анастасија и њена породица добију бесплатан боравак.

Још једном смо показали колика је моћ заједнице и да и даље постоје људи који су ту да помогну.

Анастасији је извршена трансплантација коштане сржи у Турској и потребно јој је још 20.000 евра како би се у потпуности опоравила.

Хајде да докажемо да и то можемо уз још мало ваше помоћи!

22.12.2017.

ПРЕДАВАЊЕ О ЕЛЕКТРОНСКОМ НАСИЉУ

Тим за безбедност Ученичког парламента организовао је предавање у петак 22.12.2017. у свечаној сали Земунске гимназије уз присуство директора, координатора Ученичког парламента, професора и ученика прве, друге и треће године на тему електронског насиља. Оно је одржано у оквиру годишњег пројекта тима за безбедност ,,Реци не насиљу!“.

Гост на предавању био је Миодраг Сулејмановић, представник полицијске управе града Београда, који је својим излагањем и приложеним видео материјалом успео да подигне свест о проблему насиља на интернету.

Након закључка са састанка Тима за заштиту од насиља, злостављања и занемаривања (присуствовао координатор тима за безбедност) да је у школској 2016/2017. години овај облик насиља био у порасту, ради информисања ученика али и осталих учесника у раду школе о проблему иницирано је ово предавање. Циљ је био да се прикаже шта се све сматра електронским насиљем, јер често извришилац и није свестан да одређене активности могу веома повредити осећања, углед и интегритет неке особе.

Током једночасовног предавања актери су кроз дијалог разматрали случајеве на које је предавач указао. Уколико постоји злоупотреба одређених садржаја на интернету, које за циљ има дискриминисање или исмевање, потребно је потражити помоћ у решавању проблема.

Породица је означена као главни ослонац свакога над ким се врши насиље, али уколико не постоји близак однос са њеним члановима, указано је да проблем треба предочити: разредном старешини, психологу или особи од поверења која има више искуства, али га свакако треба изнети полицијским службеницима, који имају могућност заштите и проналажења насилника.

Сматрамо да је ово предавање позитиван корак у борби са насиљем, за шта потврду налазимо у питањима и закључцима које су ученици износили, због чега тим за безбедност и постоји – да буде подршка ученицима које представља!

19.12.2017.

ШКОЛСКИ БИОСКОП

УЧЕНИЧКИ ПАРЛАМЕНТ ЗЕМУНСКЕ ГИМНАЗИЈЕ ДРУГУ ГОДИНУ ОРГАНИЗУЈЕ ШКОЛСКИ БИОСКОП СА ЦИЉЕМ ДА СЕ УЧЕНИЦИ РАЗОНОДЕ И ДРУЖЕ.

И ОВЕ ГОДИНЕ СЕ ТА АКЦИЈА НАСТАВЉА, СА МНОГО ЕНЕРГИЈЕ.

ОД ОКТОБРА, КАДА ЈЕ ПРОЈЕКТОВАН ПРВИ ФИЛМ ЗА ОВУ ШКОЛСКУ ГОДИНУ, ЕМИТОВАНО ЈЕ ОКО 20 ФИЛМОВА РАЗЛИЧИТИХ ЖАНРОВА НА РАЗЛИЧИТИМ СТРАНИМ ЈЕЗИЦИМА, КОЈЕ УЧЕНИЦИ УЧЕ У ШКОЛИ. НЕКИ ОД ЊИХ СУ: "WHIPLASH", "LA VITA E BELLA", "HADERSFILD", "PERFETTI SCONOSCIUTI", "THE TRUMAN SHOW", "SEVEN", "MY SISTER'S KEEPER", "12 ANGRY MAN", "100 METROS". НОВАЦ КОЈИ ЈЕ ЗАРАЂЕН ОД ПРОЈЕКЦИЈА НЕКОЛИКО ФИЛМОВА, УПЛАЋЕН ЈЕ ЗА АНАСТАСИЈИНО ЛЕЧЕЊЕ. АНАСТАСИЈА ГАВРИЛОВИЋ ЈЕ БИВША УЧЕНИЦА НАШЕ ШКОЛЕ КОЈА ЈЕ ОБОЛЕЛА ОД ЛЕУКЕМИЈЕ.

ОДЛАЗАК У БИОСКОП ТРЕБА ДА БУДЕ ЈЕДАН ВИД ЗАБАВЕ, АЛИ СЕ МОРАЈУ ПОШТОВАТИ ОСНОВНА ПРАВИЛА ПОНАШАЊА У ИСТОМ, СТОГА ПРЕ СВАКЕ ПРОЈЕКЦИЈЕ ЧИТА СЕ ПРАВИЛНИК ПОНАШАЊА!

ЗАХВАЉУЈЕМО СЕ СВИМА КОЈИ СУ СЕ ПРИДРУЖИЛИ АКЦИЈИ И ПОЗИВАМО ВАС ДА ДОЂЕТЕ И НА ПРЕДСТОЈЕЋА ЕМИТОВАЊА ФИЛМОВА!

23.11.2017.

СВИ ЗА АНАСТАСИЈУ

Сви за Анастасију је хуманитарна акција покренута од стране ученичког парламента. Анастасија Гавриловић је бивша ученица Земунске гимназије, која се нашла у тешком здравственом стању. Дијагностикована јој је леукемија. Отишла је на тестирање у Турску. Утврђено је да је потребно да се изврши операција коштане сржи. Њеној породици је било потребно 90000 евра. Уз помоћ девете (110000дин), пете (60000дин), седме (20000дин) и филолошке гимназије (20000дин) као и основне школе ,,Светозар Милетић,, (90000дин), успели смо да сакупимо приходе за Анастасијино лечење. Сама Земунска је показала колико смо сложни и сакупили смо 277000 динара. Организовали смо биоскоп, представу и журку. Ступили смо у контакт са турским конзулом који је издејствовао да Анастасија и њена породица добију бесплатан боравак. Сарађивали смо и са Делијама и отишли смо на прикупљање донација на њиховој утакмици. Још једном смо показали колико смо јачи заједно и колико је Земунска спремна да помогне.

23.10.2017.

БОСИФЕСТ

Осмо издање Београдског интернационалног филмског фестивала за особе са инвалидитетом „Босифест'' одржао се од 10. до 12. октобра у „Сава центру” под слоганом „Покрени промену”. Ученички парламент, као и до сада, испратио је све актуелне догађаје у Београду, па тако и овај. Наши ученици погледали су више од десет филмова током трајања фестивала из Пољске, Русије, Француске, Италије, Индије, Израела, Велике Британије, Чешке Републике и Србије. Такође, присуствовали су и пратећем програму фестивала и радионицама на тему „Утицај медија- филма на креирање ставова према особама са инвалидитетом” , „Примена и значај медија у инклузивном образовању” и „Култура, толеранција, различитости”.

Овај фестивал је значајан за све људе и ученике који су сазнали латентне стране живота особа са инвалидитетом. Могу да кажем да се подигла и свест о толеранцији и разумевању код наших ученика који су присуствовали „Босифест-у” . Добили смо и неколико идеја како да допринесемо свим особама са хендикепом преко Библиотеке града Земуна, што ће бити и велики изазов за наш парламент. Надам се да ће из године у годину овај фестивал расти, и да ће све већи број деце са инвалидитетом похађати школе у Србији.

Председник ученичког парламента

Теодора Адамовић 14.10.2017.

15.10.2017.

УЧЕНИЧКИ ПАРЛАМЕНТ ЗЕМУНСКЕ ГИМНАЗИЈЕ У НАРОДНОЈ СКУПШТИНИ

У ОКВИРУ ДЕЧЈЕ НЕДЕЉЕ КОЈА ЈЕ ТРАЈАЛА ОД 2. ДО 8. ОКТОБРА 2017.ГОДИНЕ, ОДРЖАНА ЈЕ И СЕДНИЦА УЧЕНИЧКИХ ПАРЛАМЕНАТА НА КОЈОЈ СУ ПРИСУСТВОВАЛИ И ПРЕДСТАВНИЦИ ЗЕМУНСКЕ ГИМНАЗИЈЕ.

У НАРОДНОЈ СКУПШТИНИ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ 3. ОКТОБРА СА ПОЧЕТКОМ У 12 ЧАСОВА ОДРЖАНА ЈЕ СЕДНИЦА НА КОЈОЈ ЈЕ ПРИСУСТВОВАЛО ПЕДЕСЕТ СРЕДЊОШКОЛАЦА ИЗ ЦЕЛЕ СРБИЈЕ: НА ТЕМУ: ''АКЦИЈА! МЕЂУГЕНЕРАЦИЈСКА ПРИЈАТЕЉСТВА - МОЈ ДОПРИНОС!''. ПРЕДСТАВИЛИ СМО СОПСТВЕНЕ ПРИМЕРЕ ДОБРЕ ПРАКСЕ И ЗАЈЕДНО ГРАДИЛИ НОВЕ ИДЕЈЕ КОЈЕ ЋЕМО ТЕК РАЗВИЈАТИ И PЕАЛИЗОВАТИ. ТАКОЂЕ, РАЗГОВАРАЛИ СМО И НА ТЕМУ ПАРТИЦИПАЦИЈЕ, ДИСКРИМИНАЦИЈЕ, ПОДЕЛЕ РАДА, ВАЖНОСТИ ПЛАЋАЊА ЂАЧКОГ ДИНАРА, КАО И О ПРЕДСТОЈЕЋИМ СЕДНИЦАМА КОЈЕ ЋЕ СЕ ОДРЖАВАТИ СВЕ ЧЕШЋЕ И КОЈЕ ЋЕ НАМ ПОМОЋИ ДА УПОЗНАМО УЧЕНИКЕ ИЗ РАЗЛИЧИТИХ ЗЕМАЉА.

НА СЕДНИЦИ СЕ ПОДИГЛА СВЕСТ О ВАЖНОСТИ РАДА УЧЕНИЧКИХ ПАРЛАМЕНАТА, УЧЕНИЦИ СУ ДОБИЛИ НОВЕ ИДЕЈЕ КАКО ДА ПОБОЉШАЈУ КОМУНИКАЦИЈУ СА ПАРЛАМЕНТИМА ИЗ ДРУГИХ ГРАДОВА И ДРЖАВА, ДА ПОКРЕНУ РАЗЛИЧИТЕ АКЦИЈЕ У ДОБРОТВОРНЕ СВРХЕ И КАКО ДА ПОБОЉШАЈУ УСЛОВЕ ЗА РАД У ШКОЛАМА.

ВЕРУЈЕМО ДА ЋЕМО ВЕЋ НА ПРВОЈ СЕДНИЦИ УЧЕНИЧКИХ ПАРЛАМЕНАТА СРБИЈЕ МОЋИ ДА ГОВОРИМО О ОСТВАРЕНИМ ИДЕЈАМА КОЈЕ СУ НАСТАЛЕ НА ОВОМ ДОГАЂАЈУ.

УЧЕНИК: АНЂЕЛА ДЕЛИЋ 2-8

ДАТУМ: 15. ОКТОБАР 2017. ГОДИНЕ

08.03.2017.

8. МАРТ У ЗЕМУНСКОЈ ГИМНАЗИЈИ

Ученички парламент се потрудио да свим девојкама и женама у Земунској гимназији улепша празник жена – 8. март. Парламентарци су у обе смене ученицама као и професорима и спремачицама делили слаткише и ручно прављене руже. Цела школа је била облепљена папирима великог и малог формата на којима су биле написане чињенице, занимљивости, као и шаљиви изрази везани за женски и мушки пол. Акција је протекла веома успешно. Изазвано је огромно одушевљење свих ученица и запослених припадница лепшег пола у нашој школи. Ученички парламент се захваљује на подршци и позитивној енергији која се ширила ходницима школе током акције!

23.02.2017.

ПОНОВО РАДИ БИОСКОП!

Још једна акција Ученичког парламента Земунске гимназије је званично отпочела! Овог пута, у питању је школски биоскоп.

Биоскоп је почео са радом 22. фебруара пројекцијом филма Whiplash. Ово је био први у низу филмова који су одабрани од стране групе ученика и професора који су за ово задужени. На пројекцији било је пуно публике која је уживала у филму и дружењу, а Ученички парламент се нада да је ово само почетак!

Биоскоп ће наставити са радом до краја школске године, а сви заинтересовани ће ускоро бити обавештени о следећем филму.

Хвала свима који су подржали акцију и још једном позивамо оне који нису били у могућности да овај догађај увеличају својим пристуством, да то ураде првом следећом приликом!

14.02.2017.

Дан заљубљених у Земунској гимназији

Љубав, увек је проналазила начин да се увуче у зидове сваке школе. Велике школске љубави, симпатије, смех и сузе је оно што заувек остаје у нама. Поводом Дана заљубљених, 14. фебруара у Земунској гимназији је пружена прилика сваком ђаку и професору да подели своју нежнију страну. Анонимне или оне храбрије поруке током целог дана убациване су у шарене кутије постављене у згради Земунске гимназије. Прикупљено је око 80 писама од којих су се најлепша нашла на огласној табли Ученичког парламента!

Хвала свима који су подржали ову акцију и употпунили атмосферу најнежнијег празника!

30.12.2016.

Учини некога радосним

Да уочи празника неког треба усрећити је опште познато. Ове године Ученички парламент Земунске гимназије је одлучио да своју срећу подели са онима којима је најтеже. Уједињени са неколико београдских гимназија покренули смо акцију под називом ,,Учини некога радосним”, током које смо прикупили поклон пакетиће како би улепшали новогодишње празнике деци која бораве у Тиршовој, Институту за мајку и дете, Дому Драгутин Филиповић Јуса, Звечанској и Дому Моша Пијаде. Ђаци су сакупљали слаткише, сланише, играчке, бојанке, свеске и књиге. Пакетићи су подељени малишанима 30. децембра, пред прославу Нове године. У акцији су учествовале Ученички парламенти Петеф, Десете, Девете, Прве, Четврте и Земунске гимназије. Сакупљено је више од 250 пакетића.

Одушевљени успехом ове, радујемо се будућим заједничким акцијама!

01.12.2016.

Светски дан борбе против сиде

Једна од најбитнијих делатности парламента јесу организације различитих предавања. Наравно, чињеница да су наши ђаци увек заинтересовани и спремни да усвоје нова знања и искуства је оно што нас покреће, а овакве акције чини живим и радосним за ђаке и предаваче. Поводом обележавања Светског дана борбе против сиде, 1.децембра, Тим за информисање и координацију је организовао предавање у свечаној сали школе. Вршњачки едукатори из Панчева радо су се одазвали на позив и дошли да на занимљив начин ученике наше школе науче основно о једном од великих проблема данашњице. Хвала им и надамо се да се наше дружење неће завршити на овоме!

28.12.2016.

Квиз Спортиша

Поред акција хуманитарног и образовног типа трудимо се да увек негујемо добро расположење и другарство међу нашим ученицима. По први пут Ученички парламент Земунске гимназије одлучио је да пружи нови вид забаве у оквиру наше школе. У питању је спортски квиз, Спортиша! На овај начин пружена је прилика свим ђацима да покажу своје знање и тиме се истакну у нечему другачијем. Одзив и атмосфера били су на високом нивоу. Такмичарски дух, фер-плеј и смех обележили су овогодишње такмичење. Прво место поделили су ученици 4-8 и 4-1. С обзиром да је квиз био веома успешан, наставићемо са његовим одржавањем и у наредним годинама!

20.11.2016.

Будимо хумани

БУДИМО ХУМАНИ је акција хуманитарног карактера организована од стране Парламента Земунске гимназије. Бивши ученик наше школе се нашао у тешком здравственом стању. За његово лечење породици је била неопходна новчана помоћ. Наши ученици показали су изузетну организованост, солидарност и спремност да се помогне. Тиме смо још једном показали колико срце има наша школа! Прикупљено је 160 000 динара и уплаћено на рачун намењен скупљању средстава за лечење нашег бившег ученика Александра Новаковића.

Надамо се да ће се традиција помагања другима у невољи пренети и на будуће генерације!

© Земунска гимназија - Сва права задржана. Израда сајта: КИО д.о.о.